Hlavní obsah

Zdravé návyky, které jsou tajemstvím dlouhodobých vztahů

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy a jejich problematika patří k lidstvu od nepaměti. Jakkoli se jejich vývoj může během let měnit, některé otázky ohledně jejich fungování zůstávají totožné. Jedna pro příklad – jaké je tajemství dlouhotrvajících vztahů?

Foto: Profimedia.cz

Umět partnera ocenit i po letech za maličkosti, které pro vás dělá. I to je jedním z tajů spokojeného a dlouholetého vztahu.

Článek

Díky internetu lze návody a „zaručené” rady, jak si pojistit dlouhotrvající vztah, najít bez větších potíží. Některé pocházejí od samozvaných odborníků na vztahy, jiné od prověřených profesionálů. Právě ty druhé přinesl server Huffington Post.

Fyzické a emocionální spojení 

Jedním z tajů dlouhotrvajících vztahů je fakt, že si partneři i po mnoha letech umějí najít způsob, jak mezi sebou udržet fyzické a emocionální spojení, dokonce i v náročném období. Je jedno, zda se jedná o dlouhé objetí, vyjádření podpory či nabídku pomoci.

„Emocionální spojení je jednoduše lepidlem našich vztahů,” potvrzuje vztahová a rodinná terapeutka Jennifer Chappell Marshová. „V průběhu času právě tyto malé projevy prohlubují vzájemné pouto a intimitu, které udržují pár šťastný.”

Čas pro sebe navzájem 

Hektické období není v moderním životě nic neobvyklého. Když nastane, většina lidí se soustředí na jednotlivé úkony potřebné ke splnění úkolů, vztah jde v takové chvíli stranou. Jenže úspěchem a předpokladem k tomu, aby vztah vydržel, je schopnost právě v takových hektických situacích umět nejen zpomalit a soustředit se, ale i najít si, případně i naplánovat čas na vztah a jeden pro druhého.

Umění omluvy 

Ve vztahu platí, že partneři, mají-li společně kráčet životem co nejdéle, musejí umět kromě vyjádření vlastních pocitů a vášní i přiznat, když se zmýlí.

Zášť a zloba nemají ve vztahu místo

I v nejdokonalejším vztahu nastanou občas chyby, pocity křivdy a nedorozumění. Páry, které se s tím umějí vyrovnat, mluvit o tom, nedrží se starých křivd, jsou ty, které se přes vše dokážou nejlépe přenést a pokračovat dále.

„Takové páry se umějí z chyb poučit, neberou to jako důvod, jak se navzájem potrestat,” vysvětluje psycholožka a vztahová terapeutka Janet Britová.

Umění ukázat druhému, že o něj stále stojíte

Nemusíte konat velká gesta, abyste i po letech druhému dokázali, že o něj stále stojíte. Maličkosti jako romantická zpráva během dne nebo poděkování za přípravu snídaně dokážou také hotové divy.

Akceptují přátele, rodinu i své nedokonalosti 

Možná nemáte zrovna v lásce nejlepšího kamaráda svého muže nebo váš partner nemusí vaši sestru. I přesto všechno ale dokážete akceptovat, že jsou to lidé, na kterých vašemu protějšku záleží. Stejně tak uznáte, že každý člověk má právo na své malé chyby. I to jsou vlastnosti, které se nemalým dílem podepíšou na kvalitě vztahu.

Při hádce je dohoda důležitější než vítězství

Jedna z věcí, která dokáže proměnit dříve plnohodnotný vztah ve vztah nezdravý, je způsob, jak páry dokážou řešit problémy a přistupují k vzájemným neshodám.

„Nejvíce problémů vyvstává, když chce během rozporu jeden z partnerů za každou cenu prosadit svůj názor a toho druhého porazit,” vysvětluje psycholog Ryan Howes.

„Nejlepším způsobem, jak se ve vztahu i hádce posunout vpřed, je umět najít vzájemnou shodu, která bude schůdná pro oba,” dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč jsou ve vztahu důležité hádky

Spory k partnerským vztahům patří, a pokud nejsou příliš časté a závažné, dokážou příjemně pročistit vzduch. To potvrdila i nedávná studie, podle které 44 %...

Vztah versus kamarádi: Kdy nastává problém

Obzvláště v počáteční fázi vztahu je běžné, že se nemůžeme svého partnera nabažit a chceme s ním trávit každou volnou minutu. Problém ale nastává ve chvíli,...

Výběr článků

Načítám