Hlavní obsah

Zcela nevinné přátelství mezi mužem a ženou neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži a ženy mohou být kamarády, ale toto přátelství se nikdy neobejde bez sexuální přitažlivosti. Evoluce učinila z mužů – tedy valné většiny – tvory silně sexuálně přitahované opačným pohlavím. Navíc muži nemají problém mít sex bez výčitek s kdekým. Takže i v jejich přátelství se ženou hraje sexuální přitažlivost významnou roli. Muži jsou přitahováni svými kamarádkami, aniž ty o tom tuší. Navíc pánové si velmi často myslí, že přitahují své kamarádky, ačkoli tomu tak není.

Foto: Profimedia.cz

Přátelství mezi mužem a ženou sice existují, ze strany mužů ale nikdy nejde zcela o nevinný vztah.

Článek

Nové výzkumy psychologů z University of Wisconsin potvrzují, že přátelství mezi mužem a ženou sice existují, ze strany mužů ale nikdy nejde zcela o nevinný vztah. Ženy vnímají taková přátelství mnohem platoničtěji.

Muži, ať už jsou ve vztahu, nebo svobodní, jsou mnohem více přitahováni svými kamarádkami a klidně by s nimi šli na rande, ačkoli kamarádky to tak zdaleka nemají. Velmi často se pánové také falešně domnívají, že jsou jejich kamarádky do nich zamilovány, ačkoli ty nejsou a ani netuší, že si to muži myslí.

Svobodné a zadané ženy projevují vůči svým kamarádům stejnou míru přitažlivosti, tedy svobodné i zadané ženy jsou jimi přitahovány zhruba stejně, ale zadané ženy se hlídají a připouštějí sexuální či romantický vztah s kamarádem jen v případě, že mají ve svém vztahu problémy. Ženy jsou také mnohem méně přitahovány zadanými muži než těmi svobodnými.

Přátelství s výhodami

Muži středního věku jsou pak kamarádkami přitahováni méně než mladí muži, ale ženy bez ohledu na věk projevují stejnou míru přitažlivosti vůči svým kamarádům, ačkoli ta je mnohem nižší než u mužů.

Muži i ženy všech věkových kategorií v přátelství s opačným pohlavím si váží především dobrých rad a názorů a podpory sebevědomí, což jim takové přátelství poskytuje. Silnou přitažlivost v přátelství přitom jako problém vnímá pětkrát více osob než těch, kteří to vnímají jako výhodu. Pro muže je to pak častěji problém. Mezi mladými je také mnohem víc těch, kteří si připouštějí ideu přátelství s výhodami – sex s kamarádem či kamarádkou bez citových závazků.

Anketa

Věříte, že může existovat "čisté" přátelství mezi mužem a ženou?
Ano, mám to vyzkoušené
28,4 %
Ano, ikdyž jako žena to možná vidím jinak
3,7 %
Ne, vždy tam nějaká přitažlivost funguje
59,1 %
Ne, mám to potvrzené z vlastní zkušenosti
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19403 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám