Hlavní obsah

Zásady zdravého vztahu

Novinky, ema

Jaké jsou hranice mezi zdravým a špatným vztahem? A může být člověk šťastný za každých okolností? Ve vztazích, a to buď na začátku, nebo v jejich průběhu, nemusí být vždy vše úplně ideální. Jsou ale věci, které se nemají nepřehlížet, a je třeba se jim postavit čelem.

Foto: Profimedia.cz

Zásady zdravého vztahu musí stát na sebedůvěře, vzájemnému respektu, pocitu bezpečí i emoční stabilitě. Je také potřeba včas odejít ze vztahu s manipulátorem, který může na psychice druhého napáchat velké škody.

Článek

Nesmí vás zruinovat a zničit, musí vás těšit a laskat. Nepředstírejte, buďte sami sebou. Milujte z plného srdce. I takto mohou znít nejrůznější rady, jak si užívat ten správný, pravý, naplněný a šťastný vztah. Jedině tak můžete být v životě šťastní. Pokud budete ve zdravém vztahu, bude to mít pozitivní vliv nejen na vás, ale i na partnera.

Vztahy jsou různé, ale je potřeba, aby byly některé rysy stejné, nebo minimálně podobné. Většinou se jedná o věci, které by měli partneři mezi sebou sdílet, píše Sexualityandu.ca.

Bezpečnost

Ve zdravém vztahu se vždy musíte cítit v bezpečí. Nemusíte mít strach, že vám partner psychicky nebo fyzicky ublíží. Můžete se cítit v bezpečí i v případech, kdy během života změníte názor na důležité věci ve vztahu i v životě - na sex, pohled na život, směr výchovy dětí. Nemusíte se přitom bát ani reakce vašeho životního partnera.

Upřímnost

Nemusíte skrývat nedůležité ani důležité věci. Nic není tajemství, můžete mezi sebou sdílet cokoliv, bez ohledu na téma, nebo citlivost věci, a nebát se přitom, že budete zesměšňováni. Přiznat se, že jste se mýlili, omluvit se a vyřešit neshody zcela upřímně komunikací jednoho s druhým.

Přijetí

Přijali jste jeden druhého takového, jaký je. Oceňujete partnerovy vlastnosti se vším všudy, milujete ho jako celek i s jeho chybami, nesnažíte se je napravit. Pokud se vám nelíbí kvality vašeho blízkého, pak není dobrý nápad nadále ve vztahu zůstávat. Propast mezi oběma se kvůli takovým věcem může prohlubovat, až bude tak nepřekonatelná, že se vztah stejně postupně rozpadne.

Respekt

Uctíváte jeden druhého na velmi vysoké úrovni, nepovyšujete se nad druhé, nesoudíte se navzájem. Vzájemně se respektujete a berete ohled na to, že každý z vás může mít na věci rozdílné názory a myšlenky. Vše se obejde bez toho, aniž byste se osočovali z nepravdy a jeden druhého přesvědčovali o své pravdě.

Radost

Kvalitní a dobrý vztah není jen o tom, jak se dva lidé k sobě chovají, ale především o tom, jak si vzájemnou lásku a porozumění užívají. Ve zdravém vztahu se cítíte nabití energií a hraví, především když jste v přítomnosti svého partnera. Můžete spolu sportovat, smát se, plakat, ale všechny tyto věci musí mít společného jmenovatele. A tím je, abyste si užívali každou minutu strávenou spolu.

Nezdravý vztah ničí sebedůvěru

Protiklad zdravého vztahu je samozřejmě vztah nezdravý. Člověka sžírá, zneužívá. Místo radosti působí bolest. Točí se kolem ovládání, strachu, ale i nedostatku respektu. Obvykle je to o tom, že má jeden partner nad druhým kontrolu, zatímco druhý se v jeho stínu submisivně krčí ve strachu. Zneužívání ve vztahu může mít ale i podobu hrozeb, výhružek, obviňování, nadávek, žárlivých scén, sledování, vyslýchání i fyzického násilí.

Pokud máte podezření, že se v takto nevyváženém vztahu nacházíte, jste na dobré cestě. Uvědomění je první krok vpřed. Možná víte, že by vám bez takového partnera bylo lépe, ale bojíte se ze vztahu odejít. Možná jste na druhém člověku finančně nebo jinak závislí, nebo můžete vztah popsat jako „ne zas tak strašný“. Z dlouhodobého hlediska má ale takový vztah vážné dopady na sebeúctu jedince, na rozdíl od situace, kdy by ze vztahu dobrovolně odešel.

Zneužívání ve vztahu má velké negativní vlivy i na sebevědomí jedince. A získat zpět sebedůvěru je dlouhodobě složitý a velmi náročný proces, který se kolikrát neobejde bez pomoci psychologa. Proto je nejlepší samoléčbou tohoto problému okamžité opuštění manipulativního jedince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám