Hlavní obsah

Žádná žena není striktně sexuálně vyhraněná

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem sexuální orientace žen panuje stále mnoho neznámých. Vědci se tak snaží již několik let rozklíčovat, proč je mezi ženami tolik bisexuálek a tedy žen, jež se nebrání heterosexuálním ani homosexuálním vztahům. Podle poslední vědecké studie zveřejněné v časopise Biological Recenze za to mohou především muži a evoluce.

Foto: Profimedia.cz

Fluidní sexuální orientace ženám umožňovala mít dobré vztahy a sex se svými spolumanželkami.

Článek

Podle teorie evolučního psychologa Satoshi Kanazawy se u žen změnily sexuální touhy především kvůli dávné tradici polygamních manželství. Ženy v těchto dobách svou bisexualitou v podstatě snižovaly nesnášenlivost a agresivitu mezi ostatními manželkami svého muže.

„Fluidní sexuální orientace tak ženám umožňovala mít dobré vztahy a sex se svými spolumanželkami a zároveň mít děti s manželem. Měly tak větší šanci být úspěšné při rozmnožování, ale i výchově svých potomků,” vysvětluje Kanazawa.

Tato teorie prý také pomáhá vysvětlit, proč muže tolik vzrušují lesbické hrátky žen. Příroda jednoduše chtěla, aby se v dávných dobách takovým vztahům nebránil, protože to byl mnohdy jediný možný způsob, jak v polygamních manželstvích udržet harmonii.

Stejně tak vysvětluje i to, proč se ženám ve společenství jiných žen synchronizuje měsíční perioda.

Orientace může být proměnlivá u obou pohlaví

Existují ženy i muži, kteří jsou jistou část svého života heterosexuální, pak homosexuální nebo bisexuální. U žen je tento jev ale mnohem častější. Podle Kanazawy je to dáno tím, že ženy se jednoduše vždy přizpůsobují konkrétnímu partnerovi a svému reprodukčnímu statusu. Zatímco muži se s konkrétní orientací obvykle již narodili, ovšem ne vždy se s ní 100% ztotožnili.

Sexuální vyhraněnost tak bývá mnohdy jen nálepka neodpovídající skutečnosti. Lidé se můžou za něco považovat, ale jinak se chovat. Ne náhodou o sobě mnozí muži tvrdí, že jsou čistě heterosexuální, což dokládají i tím, že žijí v domácnosti se ženou, ale ve skutečnosti je vzrušuje, byť jen pomyšlení na homosexuální sex. Pokud to svému okolí ale sami neprozradí, pak to ostatní obvykle neodhalí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám