Hlavní obsah

Vztah mrtvé ložnice aneb Když postel slouží pouze ke spánku

Novinky, Alžběta Dytrychová

Uleháte do postele mnohem dříve v domnění, že partnerovy sexuální choutky zaspíte? Nebo si oblékáte krajkové prádlo a doufáte, že alespoň dnešní noc nebude jenom o spánku? Ať už je vám bližší první, nebo druhý případ, jedno je jasné. Váš vztah pomalu, ale jistě naplňuje přízvisko „vztah mrtvé ložnice”.

Foto: Profimedia.cz

Mrtvá ložnice je často výsledek toho, že pár na vztahu nepracoval.

Článek

Začátek vztahu je plný vášně a vzrušení. Partnera se nemůžeme nabažit, milujeme se s ním ve dne v noci a nedokážeme si představit, že by jednou přišel okamžik, kdy bychom předstíraly bolest hlavy.

Krutou pravdou je, že po líbánkové fázi dochází k poklesu sexuální aktivity. V takovou chvíli postačí, když se páry nově vzniklé situace nezaleknou a nadále budou pracovat na svém vztahu. Pokud se tak nestane, hrozí, že se jejich partnerství promění ve vztah mrtvé ložnice.

Páry, které se milují méně než šestkrát ročně. V takovém případě se doopravdy jedná o bezpohlavní vztahy.

Termín mrtvá ložnice rozhodně není žádný výmysl. Naopak jde o klinicky definované sousloví, které označuje páry s minimálním sexuálním kontaktem.

„Jde o naprosto běžnou situaci. Je ale důležité myslet na to, že definice mrtvé ložnice je velmi subjektivní a závisí na každém člověku, jak si tento termín vyloží. Měla jsem klienty, kteří mi řekli, že žijí v tzv. bezpohlavním vztahu a následně uvedli, že se milují jednou týdně,” říká sexuální terapeutka Holly Richmondová.

Odborníci se ale shodují, že termín mrtvá ložnice označuje především páry, které se milují méně než šestkrát ročně. V takovém případě se doopravdy jedná o bezpohlavní vztahy.

Co se děje s ženským tělem, když dlouho nemá sex

Vztahy a sex

Proč naše ložnice skomírá?

Je naprosto normální, že se vztahy v průběhu let mění. Zatímco na začátku jste bez partnera nemohla být ani vteřinu, po pěti letech jste ráda, když máte chvilku sama pro sebe.

„Jde o běžný vývoj, kdy ustupuje líbánková fáze,” tvrdí sexuální terapeutka a dodává, že zásadní je, aby partneři udržovali vzájemné jiskření.

„Častokrát je mrtvá ložnice jenom výsledek toho, že pár nepracoval dostatečně tvrdě a nedokázal udržet touhu při životě. Také je možné, že jeden z partnerů byl v sexuální oblasti tak dlouho ignorován, až se přestal snažit. Následně se z jejich problému vytvořil bludný kruh, ve kterém se sexuální aktivita stala tabu,” vysvětluje Holly Richmondová pro Health.

To samozřejmě nejsou jediné faktory, které vytvářejí vztah mrtvé ložnice. Neměli bychom podceňovat ani pracovní stres, nové léky, chronická onemocnění nebo zranění, která taktéž mohou přispět k bezpohlavnímu vztahu. Holly Richmondová zároveň upozorňuje, že i role rodiče může v tomto ohledu sehrát zásadní roli.

„Péče o novorozence vyčerpává oba rodiče,” říká sexuální terapeutka a dodává, že problém přichází i v momentě, kdy rodiče usínají s potomkem v jedné posteli.

Když ve spokojeném vztahu nemáte chuť na sex

Vztahy a sex

Reinkarnace vztahu

Pokud máte pocit, že vztah mrtvé ložnice vystihuje vaši současnou situaci, pak rozhodně nepropadejte panice. Podle Holly Richmondové existují způsoby, jak tuto fázi vztahu poměrně rychle překonat. Klíčem je pěstování erotiky.

„Nejde o sex, jde především o erotiku, která ve vašem vztahu představuje životní sílu, spojení a energii,” vysvětluje terapeutka.

A jak takovou erotiku znovu nalézt? Je to jednoduché, snažte se s partnerem trávit více času. Vypněte své mobilní telefony, povídejte si, hlaďte se, a především tu buďte jeden pro druhého.

„Často svým klientkám říkám, aby se ihned nesnažily o sexuální aktivitu. Nejprve je důležité, aby se na svého partnera znovu napojily,” dodává Holly Richmondová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám