Hlavní obsah

Využijte sociální sítě ve prospěch vašeho vztahu

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho párů se domnívá, že sociální sítě jejich vztahu škodí. Jenže i sociální sítě mají svou druhou stránku, kterou můžete využít ve svůj prospěch. Naučte se s nimi správně zacházet, a vězte, že váš partnerský vztah naopak posílí.

Foto: Profimedia.cz

Sociální sítě umožňují neustále kontakt s člověkem, kterého máme rádi. Mohou ale i škodit.

Článek

Viníte sociální sítě za to, že na nich partner tráví příliš času, „lajkuje“ fotky cizích žen nebo si neustále píše s kolegyní z práce? Pak je sice jednoduché vinit za všechny problémy sociální sítě, avšak všichni tušíme, že pravým viníkem je právě váš partner.

„Nelze popřít, že sociální sítě změnily způsob, jakým se seznamujeme, zamilováváme nebo máme sex, ale já se domnívám, že se sociální sítě staly obětním beránkem pro naše lidské problémy. Vztahy selhávají z mnoha důvodů a neměli bychom vinit sociální sítě za problémy, které jsme si sami způsobili,” říká vztahový terapeut Brian Jory pro Shape.

Důležité je, abychom se naučili se sociálními sítěmi správně pracovat a dokázali je využít v náš prospěch, potažmo ve prospěch vztahu.

1. Pocit bezpečí

Obzvláště v prvních měsících vztahu je pouto mezi vámi a partnerem velmi křehké. Rány minulosti, dotěrná bývalá přítelkyně nebo nepřejícná potenciální tchyně, to všechno jsou faktory, které novému vztahu rozhodně přidávají. Proto není od věci využít sociální sítě a sdílet na nich společnou fotku, případně ohlásit změnu partnerského stavu na Facebooku.

„Pokud sdílíte společnou fotku na začátku vztahu, vykřikujete tím do světa, že to myslíte vážně,“ říká vztahová terapeutka Donna Barnesová. Samozřejmě, že nemusíte společné selfie publikovat po druhé schůzce, ale rozhodně myslete na to, že po nějakém čase to vůbec není špatný nápad.

„Závazek být párem není něco, co se děje tajně mezi dvěma lidmi. Je to společenská událost, která ohraničuje jejich intimitu a dává ostatním vědět, že nejde jenom o příležitostné spojení,“ dodává Brian Jory.

Fenomén doby? Sledování expartnerů na sociálních sítích

Styl

2. Neustále v kontaktu

Už nemusíte celý den čekat na to, až se svého partnera zeptáte, jak se měl v práci. Sociální sítě umožňují neustále kontakt s člověkem, kterého máme rádi, a navíc pomáhají vytvářet nová konverzační témata.

Pošlete čas od času svému partnerovi fotografii něčeho, co vás zaujalo, sdílejte s ním zajímavé články nebo mu pošlete hudbu, kterou aktuálně posloucháte. A pokud tohle všechno už děláte, pak můžete vyzkoušet peprnější možnost.

„Některé páry také používají sociální sítě jako Messenger nebo WhatsApp k budování sexuální vášně. Buď narážejí na sexuální témata, nebo vedou rozhovor, který se zaměřuje na sex,“ říká vztahový terapeut.

Co o mužích napoví fotky sdílené na sociálních sítích

Styl

3. Nastavíte si hranice

Otázka sdílení je velmi citlivá. Někdo za celý rok nesdílí jedinou fotografii, jiný má facebookovou zeď plnou příspěvků. Na začátku vztahu je rozhodně důležité, abyste si v tomto ohledu společně nastavili pravidla, která oba dva budete dodržovat.

Jedině tak se vyhnete zbytečným hádkám ohledně sdílených fotek nebo příspěvků. Brian Jory především varuje před tím, abyste na sociální sítě zbytečně nepsali láskyplné výlevy.

„Dohodněte se, že vaše pocity patří jenom vám, ne celému světu. Uvidíte, že tyto pocity budou silnější, když budou uchované v soukromí,“ dodává Jory.

Selfie jako zrcadlo naší osobnosti aneb Co na web nepatří

Vztahy a sex

4. Digitální detox

Jak moc používáte sociální sítě během společného víkendu? Pokud jste každý jinde, pak je logické, že prostřednictvím sociálních sítí chcete smazat hranice. V opačném případě ale není vhodné, abyste sociální sítě nadměrně užívali.

„Pro naše duševní a fyzické zdraví potřebujeme osobní interakci. Dívat se do očí, dotýkat se druhého nebo vidět jeho úsměv. Sociální sítě mohou podpořit váš vztah, když nejste spolu, avšak vztahy potřebují skutečnou konverzaci a skutečné doteky,“ upozorňuje Jory.

Reklama

Související články

Šest ukazatelů, které odhalí nezdravý vztah

Každý z nás si nezdravý vztah může vykládat po svém. Někoho ubíjí, když mu partner celý den neodpovídá na textové zprávy, jiný zase nesnese koketní povahu své...

Výběr článků

Načítám