Hlavní obsah

Vůně kůže dodá na přirozenosti a náruživosti

Různá aromata jsou nevyhnutelnou součástí našeho každodenního života. Příjemná vůně má na nás velmi pozitivní vliv, přičemž nepříjemný pach nás může pěkně rozhodit.

Foto: Novinky

Podle vědců si člověk vybírá partnera jen s vůní, která ho láká a která je co nejodlišnější od jeho vlastní.

Článek

Vůně dokážou být velmi evokující. Přírodní  vůně jako například trávy, deště či kůže v nás vesměs vyvolávají pozitivní pocity. Z tohoto důvodu jsou i parfémy, které se skládají s přírodních aromat nejvíce žádané.

Vůně kůže v nás například, na základě optických a čichových vjemů, vyvolává asociaci přirozenosti, síly a mužnosti. Proto se nemůžeme divit, že spousta lidí nosí kožené oděvy nejen z popudu následovat módní trendy, ale rovněž pro jejich přirozenou vůni.  

Tajemství vůní odhalili již naši předci

Ve starém Egyptě se používaly přírodní esence při pohřebních a náboženských rituálech.

Ve středověku přežívala pověra, že příjemné vůně v sobě skrývají tajemství desinfekčních schopností. Téměř extatickou intoxikací se vyznačovala doba klasicizmu. Lidé byli tehdy tak posedlí různými vonnými přípravky, že spíše než dukladnému umytí těla holdovali nadměrnému používání parfému.

Preference a zvyklosti se od té doby dost změnily, ale zůstala nám široká škála vonných produktů, ze kterých si můžeme vybírat.   

Návrat k přírodě

Díky průmyslovým chemiím každým rokem víc a víc otupuje jeden z našich smyslů - čich. Snad právě proto se čím dál víc lidí vrací k přírodním vůním. 

I my lidé jsme svým způsobem živočichové, kteří mají svůj tělesný pach, svoji specifickou vůni těla, která hraje nepostradatelnou roli v mezilidských vztazích.

Podle vědců si člověk vybírá partnera jen s vůní, která ho láká a která je co nejodlišnější od jeho vlastní. Pokud nám někdo nevoní, podvědomě ho odmítáme a straníme se ho.  

Reklama

Související témata:

Související články

Erotické parfémy a jejich účinnost

Před několika málo lety jsem napsal knihu Sexuální zvěřinec. Největší diskusi překvapivě vzbudila kapitola o pohlavních vůních. Čtenáře mimořádně zajímalo...

O vnímání pachu lidského těla rozhoduje gen

O tom, zda nám určitý člověk voní či zapáchá rozhoduje podle amerických vědců čichový receptor kódovaný genem. Studie časopisu Nature pomáhá vysvětlit, proč...

Výběr článků

Načítám