Hlavní obsah

Volba správného partnera je klíčem k úspěchu i bohatství

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete vstup do manželství? Tak dobře zvažte, zda máte po boku skutečně toho pravého. Neshody v partnerském životě vás totiž ovlivňují víc, než si myslíte. Neporozumění nevede jen k častým hádkám a stresu, ale ovlivňuje i pracovní výkonnost a zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Hádky, problémy a dusno ve společné domácnosti mají velký vliv i na lidské zdraví.

Článek

Špatná volba životního partnera může negativně ovlivnit celý život. Podle odborníků je dokonce spokojené partnerství klíčem k pracovním úspěchům a k bohatému kontu.

Láska pomůže kariéře i kontu

„Pokud nemáte spokojený vztah, neumožní vám vaše hlava se dále rozvíjet v oblasti práce. Důvod je jednoduchý. Hledání nového oboru, rozvíjení znalostí a dovedností do určité míry závisí i na tom, jakou oporu jedinec získá u svého protějšku.

Pokud je reakce negativní nebo žádná či je člověk vytížen neustálými hádkami a řešením problémů, nemá ani dost energie, ani motivace v tom chtít se zlepšit.

Toto samozřejmě neplatí jen u osob, jež si budují postavení ve firmě, ale i u lidí, kteří se snaží podnikat sami na sebe. Člověk těžko může budovat firmu, když podnikání protějšku vadí.

Foto: Profimedia.cz

V tomto směru je naopak ideální, když partneři mají podobné zájmy a umějí se navzájem vyslechnout a ocenit úspěch druhého,“ radí odborník na lidské vztahy z portálu muj vztah.cz Aleš Kalina.

Na druhou stranu nesoulad v domácnosti může z člověka udělat i workholika. „To je v těch případech, kdy jedinec bere práci jako útěk z domova, před manželkou či před ochladlým milostným životem, pak se skutečně může stát hlavní náplní života jeho práce. Atmosféře v domácnosti ale ani toto rozhodnutí nepřidá a spory se jen prohlubují,“ dodává odborník.

S pracovní otázkou souvisí i finance. Tam, kde je rozpor v soužití, je společná kasa noční můrou. „V soužití plném hádek se dá těžko předpokládat nějaká snaha o to, mít se lépe. Takové dvojici většinou stačí jen jistota v podobě zaplacených složenek, případně plná společná lednice."

"Domluva o tom, kolik se za co společně utratí nebo kam se finance budou investovat, je ale spíš jen přáním než skutečností. Největší dopad na finance má pak samotný rozvod a tahanice kolem majetku. Jinými slovy základem toho, aby peníze na kontě mohly narůstat, je harmonie páru,“ říká Aleš Kalina.

Spory ničí celé okolí

Partnerskými spory netrpí jen samotná dvojice, ale i její okolí. A to z více důvodů. „Mnozí lidé si neustále stěžují na manipulativní chování svých partnerů. Jejich žárlivost a nedůvěra často vedou k tomu, že člověk začne ztrácet své dlouholeté přátele."

"Výsledkem je pak to, že se s nimi přestaneme vídat úplně a začneme chodit do společnosti přátel svého protějšku nebo se naši vlastní přátelé stanou příčinou častých hádek a sporů s partnerem. Při partnerském soužití je třeba počítat i s rodiči a příbuznými svého protějšku."

Foto: Profimedia.cz

„Když není partner schopný s nimi vycházet a komunikovat, nastupují další nepříjemnosti, které ve velké většině případů zasahují do celého příbuzenstva. Mnohdy dojde i k tomu, že jedinec dostane na výběr mezi životem se svým vyvoleným, nebo s vlastními rodiči,“ říká odborník.

Často jde i o zdraví

Hádky, problémy a dusno ve společné domácnosti mají velký vliv i na lidské zdraví. „Současné vědecké průzkumy dokázaly, že lidé žijící v nefunkčním vztahu jsou více náchylní k srdečním chorobám a k rakovině. Hlavní příčinou těchto nemocí je stres v partnerském vztahu, a to hlavně díky neustále probíhajícím emocím."

Vybrali jste si správně?

Podle průzkumů jsou jen tři procenta vztahů označována za funkční. Respondenti, kteří mezi tuto skupinku patří, o svém partnerovi řekli, že je pro ně životně nepostradatelný, někteří o svém protějšku dokonce mluvili jako o svém duchovním dvojníkovi. V České republice se rozvede každé druhé manželství, je tak jasné, že párů, které spolu touží zestárnout, je velmi málo. Následující test vám pomůže odhalit, zda patříte mezi ty, kteří si svého partnera vybrali správně, nebo ty, kteří sáhli vedle. Za každou kladnou odpověď si dejte jeden bod.

Test

  • Máte s partnerem alespoň jednu společnou činnost, která je pro vás hodnotově důležitá?  
  • Pokud se s partnerem dohadujete, končí hádka jasnou domluvou, jak budete vzniklou situaci řešit příště?
  • Komunikujete o všech nepříjemných emocích a pocitech i přesto, že je to pro druhého nepříjemné?
  • Pokud se milujete, míra uspokojení je u vás obou vyšší než 8 (na stupnici 0–10, 0 – nejhorší sexuální zážitek, 10 – nejlepší sexuální zážitek)?
  • Partnerovi přátelé jsou i vaši přátelé?
  • Dokážete si představit, že s tímto člověkem budete mít děti? Pokud je máte, chcete s tímto člověkem zestárnout?
  • Pokud jedete na dovolenou, těšíte se a prožíváte ji vesele?
  • Vážíte si vašeho partnera za to, jaký doopravdy je?
  • Smějete se vtipu druhého?
  • Můžete se na svého partnera plně spolehnout?

Vyhodnocení

10–8 kladných odpovědí: Gratulujeme, s vaším partnerem tvoříte ideální pár. Patříte mezi dvojice, které jsou naplněné láskou a pochopením a jsou šťastné. Važte si toho, že jste takového partnera nalezli, a snažte se s ním vytvářet pohodu i nadále.

7–0 kladných odpovědí: S vaším partnerem sice vytváříte vztah, ale určitě nejste ideální dvojicí. Zamyslete se nad jednotlivými otázkami a řekněte si, co se dá ve vašem vztahu zlepšit. Pokud se počet vašich odpovědí blíží nule, zamyslete se nad tím, zda vůbec chcete ve vztahu setrvávat.

"Ty každý z nás v okamžiku, kdy jsou spojeny s blízkým člověkem, prožívá mnohem silněji, než je tomu u osob vzdálených. Kromě toho je dokázané, že v nefunkčním soužití člověk ztrácí zájem o své zdraví a nepečuje o sebe tak, jak by měl nebo mohl. To s sebou nese další potíže způsobené zanedbáním zdravotní prevence a podceněním některých příznaků či chorob,“ říká Aleš Kalina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám