Hlavní obsah

Vnoučata neblaze působí na zdraví svých babiček

Novinky, Korzo/Plus
BRIGHAM

Matky, které nemají čas na své děti a předávají je do péče vlastních matek, poškozují hlídajícím babičkám zdraví. Američtí vědci totiž tvrdí, že hlídání vnoučat neprospívá srdcím starších žen. Zjistili, že babičky, jež se o svá vnoučata starají více než devět hodin týdně, jsou až o padesát procent častěji postižené infarktem.

Foto: Dana Ehlová

Z 32 m vysokého kolotoče bude krásný výhled na okolé Opočna

Článek

Lékařka Sunmin Leeová z brighamské nemocnice vedla výzkum, při kterém zjišťovala, jaký mají ratolesti a s nimi spojený stres vliv na zdraví babiček. Studie brighamského týmu se zabývala skupinou padesáti čtyř tisíc amerických babiček, které se v různé míře starají o svá vnoučata. Odborníci k výzkumu využívali také několik desítek tisíc záznamů zdravotních sester, které odpovídaly na otázky týkající se zdraví, stravování, životního stylu a péče o vnoučata.

Babičky na sebe nemají čas

"Ačkoli náš výzkum nepostihl všechny zásadní faktory, je zřejmé, že na starající se babičky je kladeno příliš mnoho nároků, takže se jen málo starají o sebe, ale hlavně o své zdraví. V jejich věku péče o děti vyžaduje mnoho energie a času. Nemají pak pro sebe chvíli, kdy by se věnovaly preventivním opatřením před srdečními chorobami, jako je cvičení, lehká vyvážená strava a vydatný spánek," vysvětlila doktorka Leeová.

Americké matky se brzy po porodu vracejí do zaměstnání, což dokládají i statistická vyhodnocení výzkumu - jedna ze šesti amerických babiček se stará o své vnouče již od jeho šesti měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám