Hlavní obsah

Více než třetina letošních novomanželů uzavírala sňatek již poněkolikáté

S počtem přibývajících rozvodů rostou i počty svateb, kde nevěsty i ženichové vstupují do manželství poněkolikáté. Podle Českého statistického úřadu se muži znovu žení v průměru v 50 letech, ženy se znovu vdávají průměrně ve věku 45,2 roku. Celkově ale sňatků proti loňským prvním třem měsícům ubylo. Nejvíc se lidé berou v Praze a v Karlovarském kraji, nejméně v kraji Pardubickém a na Vysočině.

Foto: Profimedia.cz

Poprvé se muži žení v bezmála 33 letech a ženy se vdávají ve 30 letech.

Článek

Statistici letos za zmíněné období zaznamenali 3253 sňatků. Je to zhruba o 400 méně než za stejnou dobu loni. Druhá či další svatba to tentokrát byla pro 1156 ženichů, tedy 35 procent. Minimálně podruhé své "ano" říkalo 1221 žen, tedy 37 procent nevěst. Na 1677 svatbách se brali svobodní snoubenci.

Poprvé se muži žení v bezmála 33 letech a ženy se vdávají ve 30 letech. Věk se každoročně zvyšuje. Před pěti lety muži poprvé uzavírali manželství ve věku 31,8 roku, ženy ve 29 letech.

V Česku na tisícovku obyvatel připadají statisticky 1,2 sňatku. Nejvíc se lidé berou v Praze a Karlovarském kraji, kde je na tisíc obyvatel 1,5 sňatku. Nejméně o svatbu stojí páry na Vysočině a v Pardubickém kraji. Na tisíc lidí je tam jeden uzavřený svazek. Zatímco na Lounsku připadají dvě svatby na tisícovku obyvatel, v Rychnově nad Kněžnou či v Benešově to je jen 0,7.

Průměrné manželství v Česku trvá 14,8 roku

Podle statistiků se nejvíc rozvodů odehrává mezi pátým a devátým rokem manželství. Letos v prvním čtvrtletí soudy rozvedly 6265 dvojic. V téměř dvou pětinách případů se na rozchodu dohodli oba partneři.

Pro pětinu rozváděných to nebylo první rozpadlé manželství. Další pokusy o oficiální svazek nevyšly letos v prvním čtvrtletí 1221 mužům a 1226 ženám. Poprvé se rozvádělo 5044 manželů a 5039 manželek.

V téměř třech pětinách rozvedených manželství byly nedospělé děti. Celkem se rozvedlo 3662 rodičovských párů. V 201 rodinách žili víc než tři potomci. Rozvod dopadl na celkem 5700 chlapců a děvčat.

Nejméně se rozvádějí dvojice ve Zlínském, nejvíc v Libereckém kraji. Na východě Moravy připadaly na tisícovku obyvatel statisticky ani ne dva rozvody, na severu Čech to bylo 2,7. V Praze-západ se letos rozpadly 3,2 manželství na tisíc obyvatel, naopak v Rokycanech či Benešově 1,7.

Podle rodinných poradců nyní mnozí lidé přistupují k soužití stejně jako k rozbitým věcem. Když se vztah porouchá, nesnaží se ho opravit, ale vymění ho za nový. Šéf Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy pražského centra sociálních služeb Petr Šmolka už dřív řekl, že se od malička lidé také učí víc vidět spíš chyby, neumějí moc chválit a ocenit.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži se do svatby hrnou i po padesátce

Svatební zvony v Česku stále častěji znějí i lidem ze starší generace. Své ano si každoročně řekne v průměru kolem čtyř tisíc párů, kde alespoň jeden...

Výběr článků

Načítám