Hlavní obsah

Vědci: mobily ohrožují spermie

LONDÝN

Mužům, kteří nosí mobilní telefony v kapse v blízkosti svého pohlavního orgánu, hrozí snížení produkce spermií až o třicet procent. Vyplývá to ze studie maďarských odborníků. Její závěry zatím nebyly vyhodnoceny jako průkazné.

Foto: archiv Martin France

Zpěvák, herec, tanečník, moderátor a majitel agentury Martin France.

Článek

"Dlouhodobé používání mobilních telefonů může mít negativní účinek na tvorbu spermií a mužskou plodnost," tvrdí gynekolog Imre Fejes ze Segedínské univerzity.

Fejesův tým zkoumal sperma 221 mužů a rovněž se pídil po tom, jakým způsobem tito dobrovolníci používají mobily. Vědci zjistili, že telefony snižují koncentraci a kvalitu spermatu. Poznatky budou zveřejněny na berlínské konferenci Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii.

Německý profesor Hans Evers z univerzitní nemocnice v Nizozemsku výsledky maďarských kolegů označil za zajímavé, které však zároveň nejsou konečné. Rovněž Fejes si uvědomuje, že bude třeba dalších výzkumů, které by jeho tezi prohloubily a potvrdily.

Reklama

Související články

Američtí vědci "vyrobili" umělou spermii

Neplodným mužům a homosexuálním párům svitla nová naděje na rodinný život s dětmi. Americký tým z Whiteheadova ústavu v Cambridgi a Harvardovy univerzity totiž...

Výběr článků

Načítám