Hlavní obsah

Varani v zoo se oddávají sexuálním hrátkám

– PLZEŇ
Novinky, Patrik Biskup

Chovatelé z plzeňské zologické zahrady se pokoušejí přimět k sexu pár varanů komodských, kteří patří k největším ještěrům na světě. Pokud se tady veleještěři úspěšně rozmnoží, stane se plzeňská zoo teprve třetí na světě, které by se podařilo tato vzácná zvířata odchovat v zajetí.

Článek

"V sobotu jsme je na chvíli k sobě připustili. Bylo vidět, že samice škrábáním a kousáním samce vyzývá k páření. Zvířata už byla dokonce na sobě ale pak sexuální aktivita samce opadla. Budeme to zkoušet celý tento týden," řekl Právu hlavní zoolog Vítězslav Honsa. Varani žijou v teráriu odděleně.

"Pokud by byli spolu, hrozí ,že se budou vzájemně napadat a jeden druhého zraní," vysvětlil Honsa. Milostné hrátky varanů bývají ve volné přírodě velmi divoké a partneři se často i vzájemně pozabíjejí. Samotný akt probíhá tak, že samec kousne samici za krkem. Tím ji znehybní a potom se páří.

Dar prezidenta

Veleještěry přezdívané komodští draci, kteří dorůstají až třiapůlmetrové délky, získala plzeňská zoo před čtyřmi lety darem od indonéského prezidenta a stala se pátou na světě, která dostala možnost v rámci světového záchranného programu tato zvířata chovat. Šestiletý samec měří už téměř tři metry a jeho o rok mladší partnerka je o 40 centimetrů kratší.

Před dvěma lety už málem vyletěla z plzeňské zoo senzační zpráva do světa, že se umělý odchov varanů podařil. "V dubnu 2001 jsme ve výběhu v půlmetrové hloubce objevili 18 vajec, z toho polovina jich byla oplodněná. Ani z jednoho se však živý tvor nakonec nevylíhl. Když už bylo po inkubační době, prostřihli jsme tři vejce a našli v nich vyvinutá, 44 cm dlouhá, ale bohužel již mrtvá mláďata

Reklama

Výběr článků

Načítám