Hlavní obsah

V manželství jde víc o ekonomiku než o sex

Právo, Radim Uzel

Sexuální život manželů se dnes probírá v médiích tak často a tak důkladně, jako se to nedělo nikdy v lidské historii. Přitom manželství původně nevzniklo kvůli tomu, aby uspokojovalo sexuální potřeby partnerů. A ani dnes to není jeho hlavní náplní.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Samozřejmě, že se v něm jedná i o sexuální a také emoční partnerství, ale střízlivý pohled praví, že je to vedle citového života především smlouva, která se týká ekonomiky společného hospodaření. Jejím hlavním účelem je výchova potomstva.

Muži a ženy mají v manželství protichůdné tendence

Rodina se také snaží harmonizovat dvě protichůdné tendence. Muž, stejně jako většina samců v přírodě, má snahu rozmnožovat svůj genetický materiál po co možná nejširším biologickém terénu. Tedy zplodit co nejvíce dětí s co nejvíce ženami. Žena naopak usiluje o získání zodpovědného živitele a ochránce pro sebe i pro své potomstvo.

Odtud pramení daleko větší touha muže po sexuálních avantýrách, nevěře nebo alespoň občasném odskoku. Žena má naopak tendenci držet si tatínka doma. A pokud u ní dojde k mimomanželskému poměru, bývá příčinou spíš citová než pouze sexuální nespokojenost. S výjimkou vypočítavých žen, které peníze zajímají víc než co jiného.

Manželství uzavřené z rozumu a podpořené ekonomickými zájmy bývá trvalejším svazkem než manželství uzavírané jen z citové náklonnosti a lásky.

V historii lidstva se jinak ve většině společností uzavíraly sňatky spíš z rozumu než sňatky z lásky. Naše společnost je tedy výjimkou. Většina výzkumů se přitom shoduje v poznatku, že manželství z rozumu podpořené ekonomickými zájmy je trvalejším svazkem než manželství uzavírané jen z citové náklonnosti, sympatií a vášnivé lásky.

Ekonomický svazek přetrvá, zatímco sexuální život ochabuje

Ale není tento pohled příliš cynicky a ekonomický? Neochudí podobný přístup mladé lidi o poezii lásky? Jistě i citová a sexuální harmonie přispívá k manželskému štěstí a spokojenosti. Není však zdaleka faktorem jediným. Mluví ze mne studium odborných dokumentů, rozvodových statistik a dlouholetá praxe soudního znalce.

Zatímco ekonomický svazek trvá a citový život je stabilizovaný, intenzita manželského sexuálního života pozvolna ochabuje. Úbytek manželských sexuálních styků je přímo úměrný přibývajícímu věku partnerů a délce trvání jejich svazku.

Odliv manželského sexu se nám v současnosti zdá poněkud patrnější hlavně v důsledku toho, že dnes trvá manželství podstatně déle. Pokud ovšem nedojde k rozvodu. V důsledku zvyšujícího se průměrného věku trvalo ještě v 18. století manželství asi dvacet let. Dnes je průměrná doba trvání nerozvedeného manželství více než dvojnásobná.

V některých muslimských zemích pak panuje zvyk uzavřít manželskou smlouvu na dobu určitou. Není to zas tak špatný nápad, vzhledem k tomu, že i pak může manželství skončit, stejně jako pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální násilí žen není žádná fikce

Možná byste se divili, na kolika besedách se mě mladí lidé ptají, jestli žena někdy znásilnila muže. Na první pohled se to zdá být holý nesmysl. Žena...

Vzrušující sex před souloží

Nekoitální, tedy nesouloživý sex. Ten hrál hlavní roli v jednom z největších sexuálních skandálů americké historie. A sice v avantýře prezidenta Billa Clintona...

Výběr článků

Načítám