Hlavní obsah

V Česku existuje škola úspěšného svádění - pro muže i ženy

Právo, Zuzana Musálková

Stydíte se oslovit na ulici, v klubu či knihovně sympatickou ženu a nevíte jak na to? Jdete na první rande a tápete mezi tématy, o nichž budete hovořit? Právě pro vás je otevřena škola kultivovaného svádění, již vedou profesionální lektoři. Je otevřena mužům i ženám.

Foto: Profimedia.cz

Jakou taktiku a téma hovoru zvolit pro první rande, i to vám mohou poradit

Článek

V pražském klubu U Zlatého stromu sedím u stolečku s devíti muži nejrůznějšího věku. Jejich instruktoři jim dávají poslední rady. Je večer a hra, která se bude hrát, se jmenuje Na svádění. Pánové odpoledne absolvovali teoretickou část kurzu. Teď budou muset skočit rovnýma nohama do vody.

„Bylo těžké uvěřit, že něco takového jako svádění se dá rozumně popsat, že se to dá rozdělit do několika fází a nakonec i naučit,“ vysvětlil Vladimír Hujer. Technikami svádění se začal zabývat před osmi lety a také si založil školu, kde se jim mohou naučit ti, kteří jsou přesvědčeni, že v tomto oboru mají co dohánět.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Hujer dává profesionální rady, jak svést ženu, na kterou si ukážete.

„Měl jsem problémy s navazováním kontaktů, a tak mě jako ajťáka napadl klasický IT přístup. Podíval jsem se na internet, jestli ten problém neřešil už někdo jiný. Přes internet jsem našel několik odkazů na americké servery,“ osvětlil Vladimír.

Kurz pořádně provětrá peněženku

Za příslušnou motivační literaturu zaplatíte několik set korun. Pokud chcete instruktora, který vás na situaci připraví jak teoreticky, tak prakticky, utratíte klidně i patnáct tisíc korun za jeden víkend. Cílenému a teorií podloženému balení se říká anglickým slovem pickup. Semináře u nás byly donedávna určeny jen pro muže, ale od letošního léta existuje už i verze pro ženy.

„Ženské svádění má úplně jiná pravidla, bohužel u nás jsou v tomto směru ženy prozatím pasivní, což není dobře. Neměly by jen čekat, až je muž osloví,“ říká Vladimír.

Kurz pro muže i ženy se skládá z teoretické části, kde vám prozradí pravidla a principy toho, jak dojít k cíli, který jste si předsevzali. Můžete absolvovat základní kurz všeobecných dovedností, zaměřit se na svádění na jednu noc a svádění během dne, kdy můžete potkávat ženy či muže v knihovnách, sportovních centrech nebo kavárnách. Muži se mohou věnovat i určitým typům žen a studovat jak účinně sbalit modelku, tanečnici nebo recepční.

Praktická část kurzu se odehrává večer v klubu, kam zajdete celkem dvakrát, vždy po ukončení teoretické části. Oba večery vás bedlivě sledují instruktoři a snaží se vám vysvětlit chyby, které děláte.

„Důležitá je řeč těla, na rozdíl od toho, co říkáte. Verbální komunikace má v podstatě dva důvody - žena by si měla logicky odůvodnit, proč se s vámi baví, a obsahem slov se dá doručit nějaká zpráva o vlastní hodnotě. Důležitější než to, co říkáte, je, jak to říkáte, jakým způsobem u toho stojíte, jak se tváříte a podobně. Například není dobré gestikulovat rukama,“ vysvětlil Vladimír Hujer.

Pozor na to, kde stojíte

Během druhé návštěvy klubu by měli svěřenci dělat už daleko méně chyb. Pánové sedí u stolečku a instruktor několik z nich posílá, aby si „rozjeli první set“. Což v podstatě znamená, že mají zajít za několika nic netušícími dívkami, které sedí poblíž u koktejlu, a začít konverzaci.

Adepti umění svádět se snaží s větším či menším úspěchem. Některé slečny ukázaly naprostý nezájem už po pár minutách. Ovšem jednomu svůdci - začátečníkovi - se podařilo přivést k našemu stolu příjemnou brunetku, která odchází až po půl hodině s tím, že si je během večera ještě ochotná dát drink na baru.

Z teoretické části by už pánové měli být připraveni na to, jak se mají chovat. Pánové už znají několik šablon, kterými se dají ženy oslovit, dozvěděli se také, jak si k nim mají stoupnout, kdy se posadit a kdy zůstat stát, jak udržet pozornost po dobu konverzace a kolik času věnovat které ženě u jednoho stolku.

„Pokud si někdo v baru stoupne naproti vám, tak to berete jako zásah do vlastního prostoru i v případě, kdy ten člověk stojí poměrně daleko. Pokud si stoupne vedle vás, tak se může téměř dotýkat rameny, vy to nijak negativně nevnímáte a protějšek má hodně prostoru pro letmé doteky,“ vysvětluje jeden z principů Vladimír.

Důležité je také vědět, kdy máte odejít, abyste nenechali konverzaci dojít do mrtvého bodu - pak se totiž můžete třeba ještě vrátit. Instruktoři od stolu své svěřence pozorují a komentují jejich počínání pro ostatní studenty kurzu.

Hodnota muže a hodnota ženy

„Svádění má dvě základní fáze - attraction (přitažlivost, kouzlo, lákadlo) a rapport (vztah),“ vysvětluje Vladimír Hujer. „Attraction znamená v podstatě to, že u ženy nějakým způsobem vzbudíte zájem. Rapport pak znamená správné sdílení emocí a sdílení zážitků, i to je věc, která se dá vybudovat při konverzaci s kýmkoli. Obě fáze musí přijít ve správném pořadí, pokud přijde rapport jako první, vytvoříte si se ženou spíš přátelství,“ dodal.

Podle pravidel svádění reagují zástupci obou pohlaví na sebevědomé protějšky, které jejich okolí respektuje. Pokud chcete někoho úspěšně svést, minimálně byste tak měli působit.

„Když muž ženu osloví, tak jí automaticky dává větší hodnotu, což ale není z hlediska svádění dobře. Pickup učí, jak hodnotu ženy mírně snižovat a zároveň zvyšovat svoji hodnotu,“ vysvětlil Vladimír. Škola svádění na to má speciální taktiky, „snižování hodnoty“ se ale lehce dá zaměnit za kritiku, která ženu naopak odradí.

Po fázích attraction a rapport přichází kvalifikace

Muž by měl přesvědčit ženu o tom, že pro něj má nějaké hodnoty - tedy kromě vzhledu. „Pokud od ženy žádné kvality nechceme, musíme si je vymyslet. Ženy všeobecně nemají rády, když je muži balí jen kvůli tomu, jak vypadají. Rozpoznáváme tedy fázi, která jí má dát minimálně dojem, že to tak není,“ dodává Vladimír.

Etika?

„Možná to nebude znít dobře, ale holku, kterou oslovím, beru jako tréninkový cíl, na kterém si cvičím určité dovednosti ze sváděcí metodiky. Samozřejmě ji beru jako člověka a uvědomuji si, že má city. Také bych nikdy nepřekročil své morální zásady. To, co chci, je umět mluvit s každým typem ženy a každou chci umět zaujmout,“ říká asi pětadvacetiletý DCent, který bere studium svádění jako součást svého osobního rozvoje.

Instruktážní večer je tu jako pomoc pro začátečníky. Chodí s nimi k jednotlivým stolkům oslovovat dívky. Jeho vystupování je v porovnání se začátečníky nenucené a je vidět, že je tu dnes kvůli zábavné hře. Čerství absolventi kurzu mohou pozorovat nejrůznější techniky DCenta a aktivně se s ním zapojovat do hry.

„Ženám, se kterými komunikuji, nikdy nelžu,“ pokračuje DCent. „Jiná věc je ironie. Pokud se mě dívka zeptá, co dělám, a já jí odpovím, že jsem ten, který odlepuje žvýkačky zpod sedadel v kině, tak to můžete považovat za provokaci, ale jen těžko to můžete považovat za lež.“

Sebeprezentace a manipulace

„Pokud začnete v baru s někým mluvit a dělat si legraci, tak se tomu dá říkat manipulace jen stěží. Za manipulativní ovšem považuji některé pozdější fáze svádění. Pokud používáte takzvané dirty talk, tak v podstatě popíšete nějakou silnou erotickou scénu a vaším záměrem je to, aby si ji protějšek představil a zatoužil něco podobného prožít, a nejlíp s vámi, a to už za manipulativní považuji,“ vysvětlil osmadvacetiletý Lukáš, který se živí jako konzultant.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Přes všechny své znalosti o svádění si Lukáš myslí, že na ženy nejvíc platí pravá láska.

„Do kurzu jsem se před časem přihlásil, protože jsem si uvědomoval, že existuje oblast, ve které mám deficit. V té době mi přišlo úžasné, že existují lidé, kteří jsou schopni bez problémů komunikovat ve společnosti,“ řekl Lukáš.

„I na svádění aplikujete určité principy, které jsou hodně účinné i v jiných oblastech komunikace, nejen se že snaží sami. Dokážu se teď bez problémů bavit s jakoukoliv slečnou, ale zároveň dokážu lépe komunikovat i s svým šéfem v práci,“ dodal.

Ženy počítají s tím, že muži lžou

Pokud žena potká někoho přitažlivého a zajímavého, hodlá se jej otestovat. „Ženy podvědomě počítají s tím, že muži lžou. Dělají něco, čemu u nás říkáme testy. Je jen přirozené, že se snaží zjistit, jestli je muž tím, za koho se vydává,“ vysvětluje Vladimír.

„My se během kurzů snažíme naučit naše klienty tyto testy rozpoznat a správně na ně reagovat. Dalo by se říct, že tu lež posuneme o level dál,“ směje se.

„Myslím, že žena by neměla být pouze lovena, ale měla by být určitým způsobem aktivní. Už proto, že pro ženy je daleko jednodušší oslovit muže, tak proč toho nevyužít? Pravdou ale je, že tuto oblast řeší hlavně muži. V naší společnosti je svádění v podstatě celé na nich,“ myslí si Vladimír Hujer.

Jak s ní mluvit

„Muž, který se zrovna pokouší svést ženu, musí být v prvé řadě zábavný a zároveň trochu drzý. Pokud jste schopen ženu pobavit, nestačí to,“ sdělil DCent.

„Rozvíjím se v hodně oblastech, například v umění a sportu. V komunikaci s ženami jsem pociťoval deficit, a tak jsem se mu začal věnovat. Nejdřív jsem si četl knihy o svádění a komunikaci se ženami. V době, kdy jsem byl nesmělý, jsem si řekl, že chci aspoň jednou denně vyloudit úsměv na tváři ženy,“ dodal.

Foto: Michaela Říhová, Právo

DCent absolvoval kurz, aby porovnal své poznatky nastudované v knihách o svádění. Nejvíc ocenil možnost konfrontovat své schopnosti se schopnostmi ostatních svůdců.

„Ženy většinou říkají, že muž musí být takový medvídek. Tvrdí, že chtějí hlavně hodného a milého partnera, nakonec ale reagují na úplně jiné věci, je pro ně neodolatelné, když potkají muže, který je pro ně výzvou, když to u něj nemají jisté a musí se snažit,“ sdělil Lukáš, který se považuje za úspěšného svůdníka a také dnes pomáhá začátečníkům.

Nedostupné ženy

Pickup používá termín, kterému se říká „obranné štíty“. „Pokud svádíte ženu, o kterou je ve společnosti velký zájem, tak musíte neustále překonávat nějaké překážky. Taková žena je zvyklá na pozornost a poměrně dobře ví, jak si udržet odstup,“ říká Vladimír.

„Umět komunikovat a zaujmout je podle mě nejdůležitější, když potkáte někoho opravdu speciálního, kdo je vám hodně sympatický. Pak se logicky musíte zamyslet nad tím, jak přetransformovat váš zájem do reality. Ponechat všechno náhodě je příliš riskantní. Pokud se dozvíte něco o správné komunikaci, tak s tím, že se vám někdo líbí, můžete udělat něco i prakticky,“ myslí si Lukáš.

A co dámy?

„Kurz, který jsem absolvovala, nebyl jen o tom, jak svést muže, ale také o tom, jak si vybudovat zdravé sebevědomí. Znalosti z kurzu jsou překvapivě teoretické, ale takový náhled mi nakonec pomohl i při komunikaci v rámci pracovních vztahů,“ uvedla osmadvacetiletá Věra, jejíž společnost pořádá firemní akce a večírky a která se zúčastnila jednoho z prvních kurzů svádění pro ženy v Česku.

„Během absolvování kurzu mě nejvíc překvapilo, jak hodně ženy vyzvídaly. Chtěly vědět, jak to vypadá na pánských kurzech a proč muži říkají to a ono. Kurz pro ženy je ale spíš zaměřen na to, jak by se žena měla zachovat v té a té situaci, jak komunikovat, jak si vybudovat sebevědomí a jak se začít oblíkat,“ vysvětluje Věra.

„Moje firma organizuje různé večírky. Občas sleduju, jak se na nich hosté baví a jaké chyby při komunikaci dělají,“ směje se.

Balení v televizi

Metody svádění jsou v současnosti velmi populární zejména ve Spojených státech. A to i přes své undergroundové začátky - způsoby, jak dostat ženu do postele, příliš nebraly v potaz její zájmy, takže to zprvu jejich propagátoři rozhodně neměli lehké. Techniky se šířily nejdřív po internetu, až po nějaké době se dostaly do tištěné literatury.

Kromě literatury a nesčetného množství internetových serverů poměrně nedávno vznikla i reality show. Opravdu zkušený a extravagantně oblečený „balič“ tam učí několik mladíků jak oslovit ženu, jak z ní dostat třeba telefonní číslo nebo jak ji dostat domů.

V českém překladu nedávno vyšla kniha The Game, která tyto techniky popisuje a co se týče etiky a morálky si servítky příliš nebere. Jemnější a do českého prostředí zasazenou verzi Jak sbalit ženu napsal Tomáš Baránek. Kniha se stala bestsellerem a vzbudila takovou pozornost, že její autor už dnes odmítá dávat rozhovory a považuje se za člověka, který má toto období svého života za sebou. I když kurzy svádění založené na jeho knize fungují v Brně.

Osobnost není důležitá

Popularita pickupu vězí, zdá se, v jeho univerzálnosti. Učí způsoby, jak se máte k ženám či mužům chovat, abyste se pro ně stali zajímavým a atraktivním objektem. „Reakce, zvlášť nonverbální, jsou v podstatě pro každého stejné. Můžete se naučit rozeznávat několik typů reakcí, které vám řeknou, v jaké jste fázi a kdy je už třeba postupovat dál,“ dodal Vladimír.

„Samozřejmě si můžeme říct, že jsme každý jiný a máme jinou osobnost, ale to není pro metody svádění důležité. Z tohoto hlediska jsou to jen drobné rozdíly. Ženy obecně dobře reagují na vůdčí typy, na muže, kteří dominují a jsou odolní vůči svým vlastním emocím,“ vysvětluje Vladimír. Podle pickupu se tedy dá naučit jeden typ chování, který by měl fungovat na všechny ženy.

Cvičení dělá mistra

Ani v klubu, kde se adepti umění svádět zaučovali, nebyly dámy imunní. První večer kurzu se telefonní číslo podařilo získat dvěma studentům. Což instruktoři zhodnotili jako dobré skóre. Druhý večer získali alespoň jedno číslo všichni.

„To se u nás stalo poprvé, většinou až takhle úspěšní klienti nejsou,“ komentuje výsledek Vladimír.

Otázkou ale je, jak na slečny zapůsobí při prvním rande. Když svůdníky začátečníky srovnám se sebevědomým, příjemným a stylově oblečeným instruktorem Vladimírem a jeho dvěma pomocníky, tak musím říct, že pokud se dá svádění opravdu naučit, tak před sebou čerství absolventi kurzu mají ještě hodně práce.

Reklama

Související články

Muži i psi dobývají své partnerky stejně

Mladí pejsci si při námluvách počínají stejně lstivě jako muži. Při hrách s fenkami předstírají, že jsou slabší a nechávají samičky vyhrát. Toto simulování...

Většina mužů předstírá na rande sečtělost

Hovořit na rande s mužem o četbě může být velmi ošidné. Sice existují mezi pány praví knihomolové, většina ale v tomto ohledu hrubě pokulhává. Jenže na rozdíl...

Výběr článků

Načítám