Hlavní obsah

Úroveň sexuálních potřeb je odlišná

Právo, Radim Uzel

Pokud bychom pátrali po nejčastějším problému v intimním manželském životě, zdá se, že by to mohly být poruchy erekce u muže, nedostatečný orgasmus u ženy nebo rozdílné představy o frekvenci pohlavního styku. Přestože se v sexuologických ordinacích většinou setkáváme s prvními dvěma potížemi, troufám si vsadit na to, že "c je správně".

Článek

Tento problém pronásleduje veškerou lidskou párovou sexuální aktivitu a laičtí sexuologové v hospodě ho většinou shrnují do jednoduché pravdy, že "jeden chce a druhý ne".

Na začátku každého vztahu se to ještě jakž takž vyrovnává, komplikace nastávají většinou s přibývajícími lety, takže základní zákony manželské sexuality bývají shrnuty do tří jednoduchých konstatování: většinou se lidé domnívají, že k manželskému sexu nedochází proto, že manželka nechce. Ve skutečnosti to ovšem bývá tak, že nechce manžel, přesněji řečeno, manželka chce někdy jindy a manžel zase s někým jiným.

Řídká partnerská shoda

Pokud to lidi překousnou a neběží hned do odborné ordinace, zůstává nestejná intenzita sexuálních zájmů a potřeb nejen každodenním chlebem různých novinových a internetových dotazů, ale potýkáme se s ní v anonymním poradenství na besedách a přednáškách. Každý manželský poradce ostatně potvrdí, že případy naprosté sexuální shody jsou po několika letech partnerského soužití vzácnější než zatmění slunce.

Zatímco v dřívějších dobách se frekvence pohlavních styků řídila výhradně přáním muže a slušně vychované ženě nepříslušelo dát najevo intimní touhu, platí dnes pro ženy sexuální rovnoprávnost.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Panuje ve vašem intimním životě partnerská shoda?

Ještě před půl stoletím přicházeli občas manželé do ordinace nebo do hospody postesknout si na sexuální nezájem své milované ženy, dnes se naopak z ložnic ozývají stále sílící ženské stížnosti na frigidního muže, kterému je milejší práce, sportování, televize, rybaření než sex s vlastní ženou.

Situace se také v průběhu života mění. Zatímco u novomanželů bývá obyčejně muž aktivnější a žena zdrženlivější, v pozdějších letech se karta většinou obrátí. Zatímco bývalý sexuální bouřlivák leží uklidněn na kanapi a zabývá se televizí, dříve ostýchavá a odmítavá žena marně krouží kolem v černém erotickém prádle a zaujatý manžel jen tak mezi zuby utrousí, ať se nenachladí.  

Obnova sexuálního zájmu

Ochabující mužský sexuální zájem nebývá v naprosté většině případů zaviněn nevěrou. Právě naopak. U muže se mimomanželský vztah nikdy neprojeví slábnoucím zájmem o vlastní ženu. Nevěrník bývá doma neobyčejně zdatným a pozorným milencem, samozřejmě jenom dokud to nepraskne.

Jak tedy vyvolat u muže v manželství obnovu sexuálního zájmu? Jak povzbudit toho přepracovaného workoholika, filatelistu, sportovce, rybáře či vášnivého televizního diváka k větší aktivitě? Nezbývá asi nic jiného než rozpomenout se na ty dávné chvíle namlouvání a svádění. Nepovažovat manželský sex za něco hotového a daného, ale začít se znovu o sebe vzájemně ucházet nebo jak se hezky česky říká "chodit spolu".

Kromě mnoha jiných triků často pomůže společně odjet na nějaký čas pryč. Vzdálit se spolupracovníkům, kamarádům, všem koníčkům i televizní obrazovce a najít opět čas jenom pro sebe. Taková sexuální dovolená se vyplatí v každé roční době.

A v neposlední řadě třeba také vzpomenout na osvědčenou radu klasika manželského soužití doktora Plzáka - zavedení pravidelného sexuálního "jízdního řádu". Vyhradit si na intimní soužití předem stanovené dny a dohodu pak přesně oboustranně plnit. Frekvence bývá značně individuální. Závisí často na věku účastníků.

Anketa

Panuje ve vašem intimním životě partnerská shoda?
Ano, naprostá
28,6 %
Pokulhává
35,7 %
Ne
35,7 %
Celkem hlasovalo 4247 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám