Hlavní obsah

Ultrazvuk varlat může fungovat jako mužská antikoncepce

Londýn

Vědci hledající nové způsoby antikoncepce přišli s velmi zajímavým zjištěním. Zvukové vlny ultrazvuku aplikované na varlata mohou snížit počet spermií na úroveň, která může výrazně ovlivnit mužskou plodnost. Studie byla vypracovaná na základě testů s krysami a vyšla v odborném časopise Reproductive Biology and Endocrinology.

Foto: Profimedia.cz

Ultrazvuk může mít v budoucnu mnohem širší využití.

Článek

Vědci označili ultrazvuk jako "slibného kandidáta" v oboru antikoncepce, ale zdůraznili, že je ještě třeba provést mnohem více testů. Jak uvedl zpravodajský server BBC News, tento koncept byl poprvé navržen už v 70. letech minulého století vědci americké Severokarolínské univerzity. Ti zjistili, že dvě patnáctiminutové dávky ultrazvuku "podstatně snížily" počet buněk produkujících spermie i množství spermií.

U lidí vědci uvádějí, že muži spadají pod hladinu plodnosti, když počet spermií poklesne pod 15 miliónů spermií na jeden mililitr. Po dávkách ultrazvuku klesl počet spermií pod deset miliónů na mililitr.

Jak uvedl hlavní výzkumník James Tsuruta, "je třeba provést další studie, abychom zjistili, jak dlouho antikoncepční účinek trvá a jestli je bezpečné tuto metodu používat opakovaně". Tým se také musí ujistit, že ultrazvuková vlna vytváří zvratný proces, tedy že jde o antikoncepci, nikoli o sterilizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám