Hlavní obsah

Turci: domácí práce jsou pod naši úroveň

ANKARA

Turečtí muži mají jasno - žena musí zvládnout veškeré domácí práce, které jsou pro muže naprosto pod jejich úroveň. Zjistil to jednoduchým způsobem muslimský duchovní Mustafa Platin ve východním Turecku. Stačilo, aby při kázání prohlásil, že muži ženám nepomáhají v domácnosti. Ti na něj proto zanevřeli.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto - figurky z betléma v Příbrami

Článek

"Ženy v naší vesnici dělají všechny práce. Perou, vaří a starají se o stáda. Navíc ještě chodí pro vodu," řekl 27letý Platin z malého městečka Kotanduzu, kde výhradní patriarchální hodnoty stále přežívají ve velmi silném měřítku.

Ženy se vyjádřit nemohly

"Muži by jim mohli alespoň pomoci s vodou," dodal imám a se zlou se potázal. Turků se jeho tvrzení dotklo natolik, že na Platina zanevřeli.

"Když jsem je požádal, aby doma ženám pomáhali, skoro přestali chodit na modlitby," uvedl imám a dodal, že se nedostavili ani v pátek - muslimský modlitební den.  

Hlasujte v anketě pod článkem:
Kdo by podle vás měl vykonávat domácí práce?

Ješitní věřící se vzbouřili a rozhodli se, že jejich duchovní musí z mešity odejít. "Člověk, který nám říká takové věci, to nemá v hlavě v pořádku," shodla se mužská část obyvatelstva. Ženy nedostaly příležitost připojit svůj názor.

Anketa

Kdo by podle vás měl vykonávat domácí práce?
Muž
9,7 %
Žena
15,5 %
Oba
67,1 %
Nevím
7,7 %
Celkem hlasovalo 1231 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Turci žádají prezervativy velikosti XXL

Turečtí muži mají tendenci přehánět rozměr svého pohlavního údu. Alespoň to vyvozuje turecký tisk z výsledků ankety jedné firmy, která vyrábí prezervativy...

Výběr článků

Načítám