Hlavní obsah

Trápí vás bolest při sexu? Známe nejčastější příčiny

Novinky, lin

Mnoho žen se potýká s nepříjemnou bolestí, která doprovází jejich milostný život. Z příjemné intimní chvilky se tak okamžitě stává stresující záležitost, o které se stydí mluvit nejen se svým partnerem, ale i s odborníkem. Právě ten však dokáže problém snadno a diskrétně vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Bolest při sexu či po něm trápí nejednu ženu, mnohé se o ní stydí mluvit.

Článek

Bolest při sexu je stále brána jako tabu. Na rozdíl od běžných nemocí, jako je chřipka nebo angína, nevěnujeme intimním problémům dostatečnou pozornost a samy se tak dlouhodobě obíráme o kvalitní sexuální život. Problémy přitom samy od sebe většinou nezmizí, naopak si zaděláváme na potíže většího rázu.

Podívejte se na nejčastější příčiny bolestí při milování, které sestavila pro Daily Mail gynekoložka Gabrielle Downeyová z Birmingham City Hospital.

Bolest v okolí pochvy

Bolest v okolí pochvy je obvykle způsobena infekcí a snadno se zjistí pomocí stěrů. Jinou, méně častou příčinou mohou být kožní onemocnění, která se podobají ekzémům a léčí se krémy, které obsahují steroidy.

Pokud vás trápí extrémní pálení nebo bolest při i po pohlavním styku, nenechte se zviklat názorem, že se jedná o bolest psychického rázu, a vyhledejte pomoc odborníka.

Uvnitř pochvy

Přecitlivělost v pochvě může nastat z několika různých příčin. Nejčastějším důvodem je problém s močovým měchýřem, potažmo s močovou trubicí, ve které může být zánět. Další možností může být příliš pevná panenská blána, která není dostatečně pružná na to, aby mohlo dojít k intimnímu styku.

Stejný problém může vést k nahromadění poševních tekutin, které neplní funkci zvlhčovadla. V každém případě je nejlepší obrátit se na svého gynekologa, který určí, jestli postačí léčba pomocí pilulek nebo je potřeba provést chirurgický zákrok.

Bolest hluboko uvnitř

Bolest v podbřišku signalizuje problém pánevních orgánů, jako jsou děloha, děložní čípek, vaječníky nebo okolní tkáně. Je proto vhodné požádat svého lékaře o vaginální stěry. Pokud vyjdou negativně a problém přetrvává, je třeba řešit problém dále, aby se vyloučilo vážnější onemocnění.

Menopauza

Nedostatek hormonu estrogenu, který trápí zejména ženy po menopauze, často způsobuje nepříjemnou bolest v oblasti intimních partií. Tento problém lze spolehlivě odstranit pomocí krému s obsahem estrogenu. V opačném případě si žena může zadělat na daleko vážnější problémy.

Zhoršené děložní podmínky mohou následně způsobit například podráždění nebo zánětlivé onemocnění střev, infekce močového měchýře či zánět slepého střeva. Všechny tyto problémy vyžadují konzultaci s praktickým lékařem a odpovídající léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám