Hlavní obsah

Touha po dětech zničila můj život

Novinky, Alice Vondrová

Je mi 40 let a po dvacetiletém, z mého hlediska velmi šťastném manželství, jsem se ocitla sama. Byla jsem na manžela velmi fixovaná a dělala jsem vše jen pro něho. Mojí bolestí a vinou bylo, že nemohu mít děti.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Dlouho jsem se léčila, ale výsledek se nedostavil. Manžel ale tvrdil, že mu to vůbec nevadí, a vlastně mu bylo příjemné, že jsem veškerou péči a lásku upnula na něho. V posledním roce se začal měnit.

Najednou na mne byl zlý, urážel mne, ponižoval, říkal, že jsem již stará a ošklivá, hloupá slepice atd. Ani to všechno nemohu vypsat. Z mého hodného manžela se stal někdo jiný. Nechápala jsem nic a ztratila poslední zbytky sebevědomí, které jsem nikdy neměla přebujelé. Pak jsem se dověděla, že má manžel vztah se svou třicetiletou kolegyní, rozvedenou matkou dvou malých dětí. Manžel vše přiznal se zjevnou úlevou a odstěhoval se ke své milence. Vzápětí podal žádost o rozvod a jako hlavní důvod uvedl mou neplodnost.

Nezbylo mi než se s tím smířit, i když to stále bolí, ale nevím, co sama se sebou. Bojím se lidí, nemám žádné sebevědomí, rozvod a potupa na mně leží jako stigma. Nemám, co bych nabídla, a hrozím se toho, že již zůstanu navždy sama. Hlavně stále nemohu pochopit, proč se to muselo stát.

Milá paní, prožít dvacet let šťastného manželství je hodnotou, kterou se mnoho lidí pochlubit nemůže. Važte si toho, co vám bylo dáno, a vše nezavrhujte. Nyní došlo k další etapě vašeho života, která je hodně nepříjemná, ale i ta bude mít konec. Pravděpodobně to, co jste zažila - výčitky, kritiku od partnera, bylo jen vnějším projevem nějaké hlubší změny, která se v něm odehrávala. Zřejmě souvisí opravdu s neplodností vašeho manželství. Neplodnost spolu s nevěrou je jednou z nejčastějších příčin rozpadu manželství.

To jste však z počátku manželství netušila a ani váš manžel nevěděl, že mu to bude jednou tolik vadit. Hlas přírody uložený hluboce v naší genetické výbavě - hlas po potomcích - se začal u manžela hlásit naléhavěji až v určitém věku. Jde o hodně silný hlas, který jsme podědili po velmi dlouhé řadě našich předků, kteří děti chtěli mít. Váš manžel si našel ženu, která svou plodnost již prokázala. Zda nový vztah a eventuální otcovství naplní jeho očekávání, to se vás již netýká. A proč vás musel před odchodem degradovat? Zdá se, že potřeboval velmi silné důvody k zpřetrhání silných citových vazeb k vám. To si ovšem neplánoval vědomě, to vše probíhá na jiné, podvědomé a skryté úrovni.

Vy se nyní zaměřte na překonání této nepříjemné životní etapy a na to, abyste našla sama sebe, sebedůvěru a nový životní směr. Žádná zázračná rada neexistuje, ale myslím, že by vám velmi pomohla psychoterapie, která by vám zprostředkovala pochopení toho, co se stalo, a umožnila odstartovat nový život. Až po terapii najdete svou ztracenou sebedůvěru, zaměříte se na pozitivní cíle, jistě si časem najdete nový vztah, který vaši novou orientaci potvrdí. To však bude již další etapa vašeho života, tentokrát šťastnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Co vadí německým ženám a mužům

Téměř každou druhou německou ženu nesmírně štve, že ji její partner nikdy pořádně neposlouchá. Přes 37 procent žen se rozzlobí i tehdy, když muž po sobě...

Sexuální znaky a symboly

Možná si ještě vzpomínáte na starý vtip, ve kterém manželka vysokého stranického funkcionáře oznamuje na gynekologii, že musí i šestkrát denně umývat pánské...

Jak si poradit se zimní únavou

Víc než třetina amerických rodin má doma speciální intenzivní lampu. Obvykle v ložnici nebo v koupelně. Nejde však o pouhou módu, jak by se mohlo zdát.

Výběr článků

Načítám