Hlavní obsah

Stále více mladých lidí touží být single - svobodní a nezávislí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být single rozhodně neznamená být osamělý a usilovně někoho hledat. Singles jsou svobodomyslní, většinou mladí lidé, kteří se dobrovolně pro svůj životní styl rozhodli právě proto, že jsou takoví, jací jsou.

Článek

Skutečně nejde jen o pár podivínů na okraji společnosti. Dnešní generaci naopak takový životní styl zjevně z mnoha důvodů vyhovuje. V Česku je single neuvěřitelných 53 % mužů a 32 % žen ve věku 25-29 let.

V každém případě v dnešním době roste touha mladé generace po společenském uznání a postavení, při jejichž budování jsou děti jen překážkou stejně jako déle trvající vztahy. A důležitým hlediskem je i myšlenka osobní svobody a úcty k druhému, která brání ústupkům, bez nichž se žádný trvalý vztah neobejde.

"Je to naprosto legitimní touha a přání lidského jedince a svobodná volba každého. Řada lidí je v podstatě do sňatku dostrkána, ať vědomě, či nevědomě. Donutí je k tomu okolnosti. Manželství pro ně nemusí nutně skončit katastrofou, ale rozhodně by bylo pro všechny zúčastněné strany lépe, kdyby k rozhodnutí společného života dospěli s léty sami, “ vysvětluje psycholožka Zdena Remešová.

Dále psycholožka dodává: „Ze své praxe mohu uvést řadu případů dlouholetých singles, ovšem fakt, že mne navštěvují jasně naznačuje, že také nejsou tak úplně se stavem věcí spokojeni. Někdy se cítí být stigmatizováni, okolí se na ně dívá například jako na homosexuály, nebo si třeba už přejí zakotvit, jenže v pětatřiceti to jde obtížněji než ve dvaceti."

Mnoho mladých lidí dává přednost kariéře před soukromím

Singles jsou často velmi úspěšní třicátníci, kteří často své práci obětovali své soukromí. Hůře si pak hledají volného partnera, jelikož mají své zajeté zvyky a často velmi vysoké nároky spojené s nákladnějším životním stylem.

Samozřejmě jsou tu i tací, kteří si prostě přejí žít sami, nebo navazovat jen vztahy, ze kterých je možné kdykoliv odejít. Jde o vyzrálost každého z nás a preference, které v životě máme, i když téměř každý člověk má své citové potřeby a je jen otázkou času, kdy pocítí potřebu je naplnit.

Být single znamená být sám, ale nikoliv osamělý. Naopak. A pokud se stane, že se všichni vaši přátelé ožení a vdají, a vás už omrzelo chodit na oslavy narozenin jejich početných ratolestí, jsou tady ještě seznamky a singles kluby. Pokud o svém stavu budete chtít uvědomit své okolí, pak si pořiďte tzv. Singelringen - speciální prsten, který by měl říkat – „jsem volný/á a jsem s tímto stavem věcí zatím celkem spokojený/á. Nebráním se ničemu, ale také nikoho nutně nehledám.“

Nikdo netouží být „single" nadosmrti

Asi nikdo nechce být sám nadosmrti. Proto by měl každý „single“ zvážit, co vlastně od budoucnosti očekává. Na svobodný život "„single", bez zodpovědnosti a bez závazků se dá rychle zvyknout a nemusí být lehké ho zvláště po létech ukončit. Přitom fakt, že lidé žijící dlouhodobě sami jsou více nemocní a mnohem častěji také trpí depresemi naznačuje, že pro tak kolektivního tvora, jako je člověk, je život v dlouhodobé samotě asi těžko únosný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám