Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Trauma jako byznys

Právo, Hanka Fifková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milióny Američanů napjatě sledovaly populární talk show Phila McGrawa na televizní stanici CBS. Michelle Knightová, kterou bývalý řidič autobusu Ariel Castro unesl a jedenáct let věznil ve svém domě v Clevelandu, se rozhodla promluvit. O svém osudu i o osudu dalších dvou unesených žen.

Foto: Profimedia.cz

Veřejná zpověď Michelle Knightové. Když oběti trestných činů vystoupí z anonymity a na kamery řeknou, co zažily, nejde o terapii. Jde jen o to, vyždímat z jejich traumatu co nejvíc emocí a peněz.

Článek

Castro je držel v domě v řetězech, bil je a znásilňoval. Ona sama nejméně pětkrát otěhotněla. Únosce ji však nechal hladovět a mlátil ji do břicha tak, že pokaždé potratila. Popisovala další drsné zážitky, ale i to, jak se osvobodily. Phil McGraw, který si říká dr. Phil, se později médiím svěřil, že za celou svou moderátorskou praxi neslyšel nic tak strašného.

V televizních záběrech vypadal šokovaně a velmi účastně. Celý pořad přebrala a odvysílala Česká televize. Ani my jsme nikdy nic tak hrozného neslyšeli. Jsme šokováni a velmi účastni. Michelle vypadala v záběrech televizních kamer tak, jak očekával dr. Phil a vlastně i my ostatní – jako zneužitá oběť.

Podivná terapie

Sledovanost podobných talk show vždycky láme rekordy. Téma sexu a smrti je divácky atraktivním mixem. Každý se na té vlně může svézt. Moderátor se koupe v odlesku hrůzy, nechutnosti a jedinečnosti. My všichni se v tom odlesku koupeme. Bavíme se o tom s kolegy a kamarády. Říkáme si: „Ta holka se z toho nemůže do konce života dostat.“

Vystoupení mělo být pro Michelle Knightovou dobrou terapií. Odborníci řekli, že jí pomůže, když do celého světa vykřičí svou bolest. Bude tak silnější a dřív se uzdraví. Ukáže, že se dá přežít takřka cokoli. Dokonce tím pomůže i jiným lidem, kteří se nacházejí v podobně zoufalé situaci. Poradci možná nešťastnici doporučí, aby s někým sepsala o svých zážitcích knížku nebo nechala natočit film.

Můžete ale normálně žít, když se jmenujete Natascha Kampuschová a všichni znají vás i vaše drsné zážitky?

Michelle Knightová nebyla první ženou, která v přímém přenosu popsala divákům očistec, jímž si prošla. Díky moderní technice jsme před pár lety mohli sdílet osobní peklo s Rakušankou Nataschou Kampuschovou. I ona zažila únos, několikaleté vězení a znásilňování. Sama dnes říká, že se vůbec necítí dobře. Chtěla by žít jako jiné ženy, mít soukromí, kamarádky a partnera. Chtěla by normálně existovat, bohužel se jí to nedaří. Ale můžete normálně žít, když se jmenujete Natascha Kampuschová a všichni znají vás i vaše drsné zážitky?

Média budou přemlouvat oběti násilných činů ke spolupráci také v budoucnu. Jejich blízcí by jim měli říci, aby si svá mediální vystoupení dobře rozmyslely. Nabídka veřejně vystoupit bude opět nazývána terapií v přímém přenosu. Ve skutečnosti půjde stále o to samé: jak z neštěstí vyždímat co nejvíc emocí a peněz. Využít k tomu brutálně zneužívaného člověka je totiž pro určité lidi velmi snadné a neobyčejně lákavé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám