Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Partner jako afrodiziakum

Právo, Hanka Fifková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Sex mi vůbec nic neříká a soulož pro mne představuje jen takovou formu tělocviku,“ přiznává nešťastně moje nová klientka. „Je mi jasné, že intimní život ke vztahu patří. Muži navíc očekávají od žen žhavý sex. Tak se tvářím, že se mi líbí. Jenže po čase přestanu tohle předstírání zvládat. Skončil kvůli tomu každý můj vztah.“

Foto: Profimedia.cz

Většina vztahů začíná erotickým zamilováním.

Článek

Stejné nebo podobné příběhy slýchám v ordinaci často. Je s podivem, že i v současné době existuje stále mnoho žen, které mají o sexu v partnerském vztahu nereálné představy. Myslí si, že milování je jako autíčko na klíček. Natočíme ho a ono jede.

Pro ženskou sexualitu však platí pravý opak. Nejede na klíček ani na setrvačník. Natož na povel. Pro ženy je důležité, s kým se milují a jakým způsobem sex probíhá. Jestli jim partner připadá sexuálně atraktivní a zda si s ním mohou rozumět i po fyzické stránce.

V naší civilizaci začíná většina vztahů erotickým zamilováním. To je dobře. V tomto období, kterému se také říká erotická fascinace, si tělo vyrábí vysoké množství erotizujících látek, které vášeň a touhu udržují v maximálních otáčkách.

Z hlediska dlouhodobého vztahu jde ale o unikátní etapu. Nikdy v budoucnu už partneři nezažijí období, které by bylo sexu tak nakloněné. Je dobré toho využít a hned od začátku sexuálně experimentovat. Hledat, co se komu líbí a tyto informace sdílet.

Prožívání orgasmu přiživuje chuť na sex

Některé ženy si neuvědomí, jak je důležité, aby prožívaly orgasmus. Ty ženy, které orgasmus pokaždé jenom sehrají, se totiž samy dostanou do pasti. Po pár letech hereckých výkonů je jim hloupé přiznávat, že vše jenom předstíraly, aby potěšily partnera. Jenže právě prožívání orgasmu u nich bývá jedním z účinných preventivních kroků proti tomu, aby v dlouhodobém vztahu neztratily chuť na sex.

Stejně tak je s podivem, jak přetrvávají některé mýty. I když o sexu neustále píšou všechny ženské časopisy i weby a nejen ony. Jedním z nejvytrvalejších mýtů se zdá být ten, který vyvolává dojem, že sex rovná se soulož.

Ženy potřebují k tomu, aby si sex opravdu užívaly, docela specifické podmínky.

Věrohodné výzkumy však dokládají, že většina žen nedosahuje orgasmu při samotné souloži. Mnohem důležitějším zdrojem vzrušujících pocitů než samotná pochva je pro ně klitoris. Bohužel stále ještě existuje mnoho žen, které se stydí svému partnerovi říct, co by měl dělat a co by se jim líbilo. Přitom cestu ke svému orgasmu znají a mají ji dobře vyšlapanou.

Ženy potřebují k tomu, aby si sex opravdu užívaly, docela specifické podmínky. Například partnera, který jim rozumí a dokáže přizpůsobit průběh milování jejich potřebám. Zároveň by je měl přitahovat i eroticky. Takový muž bývá pro spokojený sexuální život něžného pohlaví asi tím nejdůležitějším.

„Vždycky jsem hledala spíš kamaráda nebo dobrého tátu pro moje děti,“ řekla mi i moje klientka. Nic proti tomu. Jenže jak moc ji bude lákat plození dětí nebo jenom sex s mužem, který jí nevoní ani ji nevzrušuje? Pak to snadno může končit milováním se zaťatými zuby a s těmi si ho opravdu moc neužije.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám