Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Marné pokusy otěhotnět torpédují sex

Právo, Hanka Fifková

Klient, který přišel do mé ordinace, měl problém s erekcí. Přitom nebyl starý ani nemocný. Naopak, překypoval zdravím. Jen se s manželkou už déle než rok neúspěšně snažili o to, aby počali dítě.

Foto: Profimedia.cz

Cílená snaha o otěhotnění může naprosto rozbourat sexuální život

Článek

„Když mi žena po ránu významně řekne, dnes večer určitě zůstaň doma, miláčku, začne mě v tom okamžiku bolet břicho,“ řekl mi. „O miminko jsme se zprvu nijak zvlášť nesnažili. Nechávali jsme otěhotnění volný průběh. Když ale manželka nepřišla po pár měsících do jiného stavu, začala pečlivě sledovat, kdy má plodné dny. A to byl začátek mého konce. Poslední dobou už nejsem vůbec ničeho schopný. Sex na objednávku a na povel ze mě vyrobil úplného impotenta.“

Podobnou zkušenost udělala i klientka, která mě žádala o pomoc. Její muž je prý tak trochu perfekcionista a pedant. Hned první měsíc, co se na miminku domluvili, začal hlídat, kdy má ovulaci. To je okamžik, kdy se z vaječníku uvolní zralé vajíčko a vydá se vejcovodem do dělohy, což bývá optimální okamžik pro jeho oplodnění.

Nechtěl promarnit ani jeden potenciálně plodný den. „Milování, které jsme si dřív docela užívali, se pro mne dneska stalo noční můrou,“ řekla mi ta utrápená žena. „Když přilítnu z práce a slyším: Broučku, skoč si do vany, dělá se mi fakt zle.“

Potíže s početím má dnes výrazně víc párů než dřív

Může za to mnoho věcí. Jednou z nich je věk. Spousta párů odkládá zplození potomka. Jenže čím jsou starší, tím menší bývá pravděpodobnost, že se jim podaří dosáhnout ženina otěhotnění rychle.

Navíc partneři, kteří společnými silami budovali roky kvalitní zázemí pro své budoucí děti, často přicházejí z práce unavení a vyčerpaní. Víc než sex je může lákat pohoda u jídla a u televize. Pokud se jim s přibývajícími týdny, měsíci nebo i roky nedaří, aby žena přišla do jiného stavu, začne narůstat negativní vliv stresu a obav.

„Co když se nám to nepovede vůbec?“ trápí se pochybami mnozí z nich. Na klidu jim nepřidají ani otázky rodičů typu: „Tak kdy nám pořídíte vnoučátko?“ Nebo jejich argumenty, že spousta kamarádek a vrstevnic už dítě dávno má.

Praktické řešení je přitom jednoduché. Říká se mu stříkačková metoda.

V ordinaci se pak potkávám s mnoha dvojicemi, kterým cílená snaha o otěhotnění naprosto rozbourala sexuální život, jenž do té doby dobře fungoval. Potíže s erekcí, nedosahování orgasmu, ztráta chuti na sex a někdy až fyzický odpor k partnerovi, to jsou problémy, které může vyvolat sex na povel.

Praktické řešení je přitom jednoduché. Říká se mu stříkačková metoda. Bývá dobré ji použít ve chvíli, kdy se milování v době ovulace stává otročinou. Muž získá sperma masturbací, což většinou jde. Žena si ho pak vstříkne injekční stříkačkou do pochvy, a to jde vždycky. A milování si dvojice nechá na dobu, kdy na něj opravdu bude mít chuť. Může to docela dobře fungovat. Pokud ovšem nejste jako klientka, která mi na můj návrh zděšeně řekla: „To by přece nebylo početí z lásky!“ Ale skutečně nebylo?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám