Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Kondomy chrání nejen nás, ale i deštné pralesy

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až někdo bude sestavovat test všeobecných vědomostí, navrhuji do něj otázku: Kolikrát je kondom starší než hormonální antikoncepce. Vyhraje ten, kdo bude hádat, že sedmkrát.

Foto: Profimedia.cz

Kondomy vždy prvotně sloužily k prevenci pohlavních chorob. V tomto ohledu nemají konkurenci.

Článek

Hormonální pilulka oslaví příští rok padesátku. Nejstarší kondomy mají víc než 350 let. Samozřejmě že se tenkrát nikomu ani nezdálo o tenkém latexu. První kondomy vyráběli řezníci z vepřových střev. Mužský pohlavní úd mohl tehdy připomínat jakousi jitrnici. Samozřejmě bez špejlí.

První kondomy nesloužily k tomu účelu, k jakému je využíváme dnes: k antikoncepci. Jejich úkolem bylo chránit muže před sexuálně přenosnými nemocemi.

V propagaci kondomů máme kde brát inspiraci

Tak třeba Švédsko. Na dálnici do Stockholmu se najednou objeví obrovský billboard s nápisem: „Dnešní noci onemocní ve Stockholmu 284 lidí sexuálně přenosnou nemocí.“

Toto prosté konstatování českého řidiče vyděsí. Lekne se a ubere plyn. Za dalších dvě stě metrů mine další ceduli: „Chceš být taky mezi nimi?“ To už se noha přesunuje z plynu na brzdu. A teprve třetí reklama tuto otázku vyřeší: „Pokud ne, kup si prezervativ u této benzínové pumpy!“ A veliká pohyblivá ruka vybízí k zaparkování.

Reklama, která vyděsí a zároveň překvapí, je nebývale účinná. Velké procento řidičů poslechne. Ale co když někdo pojede do Stockholmu vlakem: občas dostane kondom zdarma u nádražní pokladny. Jako pozornost od švédských železnic. Nebudou je České dráhy následovat?

V Indii na to šli trochu jinak. K používání kondomů tam nabádají mobily. Už 60 000 zájemců si z internetu stáhlo vyzváněcí melodii, na které profesionální zpěvák prozpěvuje: „Kondom, kondom.“ Snad to trochu pomůže. Právě v Indii se víc než 2,5 miliónu lidí nakazilo smrtelnou infekcí HIV/AIDS.

Ochrana deštných pralesů 

Na severozápadě Brazílie zase otevřeli obrovskou továrnu na kondomy. Chtěli tak chránit amazonský deštný prales. Továrna poskytuje zaměstnání stovkám chudých Brazilců. Ti získávají latex na kondomy v lesní rezervaci. Budou mít proto zájem na tom, aby stromy chránili, a udrželi si tak živobytí.

Továrna vyrábí ročně 100 miliónů prezervativů. A brazilskou vládu jistě ctí úmysl, že část produkce tohoto státního podniku rozdá chudým obyvatelům zdarma.

Absolutní kondomovou špičkou je však nedaleké Bělorusko. Kondom je tam povinnou výbavou automobilové lékárničky: Každý řidič v ní musí mít tři kondomy. Příslušná norma bohužel neříká, za jak dlouho je zapotřebí lékárničku doplnit, pokud má řidič akutní spotřebu.

Běloruská policie ovšem bere toto nařízení nesmírně vážně. Lékárnička bez tří kondomů představuje vážný dopravní přestupek.

Vzpomínám si, že mi jednou stařičký armádní pamětník vyprávěl, že za první republiky byl kondom povinnou součástí výstroje vojáka. Bez něj nesměl z kasáren na vycházku. Povinnou vojenskou službu jsme u nás naštěstí zrušili. A vojenští profesionálové? Ti s sebou jistě nosí kondom i bez nařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Antikoncepce, která nikomu neublíží

Přes 25 000 českých žen podstoupilo loni interrupci. Nechránily se, nebo jejich antikoncepce selhala. Odborníci varují, že potrat je spojen pro ženu se stresem...

Výběr článků

Načítám