Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Sex v zaměstnání hrozí malérem

Právo, Jaroslav Zvěřina

O lékařích, sestřičkách a lékařkách se traduje spousta košilatých historek. Ne náhodou. Tvrdě pracují a stráví v nemocnicích spoustu času. Ve dne i v noci. Vzpomínám si na případ gynekologa a porodníka, který se zapomněl se sestřičkou na operačním sálku. Kolegové si z něj pak dělali legraci, že ty gynekologické prohlídky a zákroky nemusí dělat s tak velkým osobním nasazením.

Foto: Profimedia.cz

Někteří jedinci přistupují k sexu se svými spolupracovníky v zaměstnání s nebývalým sportovním zaujetím.

Článek

Ještě víc lechtivých historek koluje o vztazích šéfů a jejich asistentek nebo sekretářek. Svého času vyvolala rozruch kauza šéfa jedné velké pražské nemocnice, který odjel se svou sekretářkou do Tater. Nebylo od něj moc rozumné vrhat se do erotických dobrodružství s nemocným srdcem. Ten výlet pro něj skončil tragicky. Při intimních hrátkách zemřel své sekretářce v náručí.

Zákonné ustanovení o sexuálním obtěžování na pracovišti se v Česku zatím příliš neujalo. Alespoň pokud je mi známo. Proto mě nepřekvapilo, že spolupracovnice jistého pana ministra, údajně sexuálně obtěžované, uváděly ještě nedávno, že jim bylo žinantní prásknout svého nadřízeného. I když se k nim choval sexuálně nevhodně.

Sexuální obtěžování na pracovišti se dřív v naprosté většině případů týkalo mužů. S různou mírou obratnosti a naléhavosti vymáhali sex na svých atraktivních spolupracovnicích, zpravidla podstatně mladších. Dnes se stále častěji setkáváme s tím, že manažerka středního věku využívá své dominantní pozice k sexuálním kontaktům se svými mladšími spolupracovníky.

Neviditelná ruka sexu

Příležitostí k různým avantýrám bývají podnikové večírky, školení, tréninky nebo výjezdní porady, kde často dojde na zábavu a také na alkohol. Ale vraťme se do zaměstnání. Neviditelná ruka trhu tady úřaduje i v sexu. Neplatí se tu za něj penězi, ale spíš protislužbami různého druhu, povýšením v zaměstnání, příslušnou úpravou individuálních odměn a tak podobně. Někteří jedinci přistupují navíc k sexu se svými spolupracovnicemi nebo spolupracovníky v zaměstnání s nebývalým sportovním zaujetím. I když hrozí malérem a někdy také vyhazovem.

Mladá lékařka z jedné okresní nemocnice si vedla několik roků deníček o svých sexuálních avantýrách s různými kolegy z jejich ústavu. A to velmi pečlivě. Nečinila tak z motivů zištných, ale spíš sběratelských. Na jejím seznamu se ocitla valná část pracovníků nemocnice. Nějakým nedopatřením se dostal do rukou někomu, komu se dostat neměl. Byl z toho skandál úměrný délce seznamu těch sexuálních trofejí.

Něco podobného se odehrálo na úřadě plném žen. Mladý a pohledný zaměstnanec tu navázal hned několik intimních vztahů se spolupracovnicemi středního a staršího věku. Pohříchu se nejednalo o vztahy, které by následovaly jeden po druhém, což by se snad dalo ještě nějak uhrát. Šlo o vztahy, které se snažil pěstovat současně. Činil tak z důvodů ryze zištných. Jako protislužbu inkasoval byt, stravu nebo finanční přilepšení z různých odměn a cestovních diet.

Nejpozoruhodnější mi na tom připadala skutečnost, že byl homosexuálně orientovaný. A tak není pochyb, že se svým klientkám musel věnovat s jistým sebezapřením. Pokud je mi známo, žádné příplatky za to nedostával. Aféra se prozradila čistě náhodou. Jedna z dam onemocněla pohlavní chorobou. Dotyčný mladík s ní neměl nic společného. Ale to už bylo fuk. Jeho avantýry se provalily a místo nápadnic i výhod mu zbyla jenom mizerná pověst.

Moderní doba nabízí sexualitě netušené dimenze

Řada zaměstnání vyžaduje časté cestování. Moderní technika umožňuje dokonalou a nepřetržitou komunikaci. Ale také možnost sledovat lidi v místě jejich pobytu a někdy i v intimních situacích.

Nedávno se mi jeden z klientů svěřil, jak se mu naprostým nedopatřením podařilo nahrát na mobil milostnou komunikaci se svou spolupracovnicí na služebních cestách. Záznam sice nebyl technicky nic moc, ale o tom, co znamenají nahrané zvuky, se nedalo pochybovat. Manželka mu našla v mobilu inkriminovaný audiovizuální klip až s delším odstupem. Ale problém byl na světě. Nic podobného by ještě před několika lety nebylo možné. Pokrok prostě nezastavíš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám