Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Milování, když je žena nečistá

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci různých kultur považovali menstruující ženu za svým způsobem „nečistou“, a tedy za nevhodný sexuální objekt. Jistá tabuizace sexu v tomto období se mezi některými lidmi udržuje dodnes. I když liberální sexuální výchova považuje tento negativní postoj za překonaný.

Foto: Profimedia.cz

Muž by vždy měl brát zřetel na pocity ženy a do ničeho jí nenutit.

Článek

Jak různý může být přístup k pohlavnímu styku při menstruaci, to ukazuje příklad dvou manželských dvojic. Ta první se na menstruaci těší. Využívá metodu neplodných dní a menstruace jí dává příležitost k nechráněným sexuálním stykům s opravdu minimálním rizikem nechtěného početí. Oba partneři jsou v tomto směru zajedno.

Pozitivní vztah k pohlavním stykům při menstruaci mají ženy, které s nimi udělaly dobré zkušenosti.

Druhá dvojice při menstruaci zásadně styk nemá, protože jej považuje v této fázi cyklu za nehygienický a neestetický. Také mezi nimi panuje v tomto směru shoda. Jisté racionální jádro musíme přiznat oběma postojům. Komplikovanější to bývá tam, kde jeden z dvojice zastává opačný postoj než druhý. Myslím si, že v takovém případě by měla mít rozhodující slovo žena.

Pozitivní vztah k pohlavním stykům při menstruaci mají ženy, které s nimi udělaly dobré zkušenostmi. Souložení v době, kdy dostanou „své dny“, jim zkracuje dobu menstruačního krvácení a také tlumí menstruační bolesti. To je do jisté míry možné u žen, které celkem spolehlivě dosahují při styku orgasmu. Tato výrazná sexuální emoce účinně tlumí bolesti všeho druhu. Se zkrácením krvácení to není až tak spolehlivé.

Také zmíněná antikoncepční filozofie styků při periodickém krvácení není stoprocentní. Nízká pravděpodobnost početí při menstruaci platí jen pro ženy s pravidelným menstruačním cyklem. Jde tedy o antikoncepci poněkud nespolehlivou. Některé páry ji vyhledávají také proto, že ponechává jisté přirozené napětí ve vztahu k neplánovanému početí. A to jejich vztahy činí do jisté míry intenzivnější.

Riziko infekce při souložení v době menstruace nepochybně existuje. V této fázi cyklu vykazuje poševní prostředí nižší kyselost. Ta jinak přirozeně brání množení choroboplodných zárodků. Děložní hrdlo je navíc snáz prostupné, proto hrozí vyšší riziko infekce v děložní a břišní dutině. To je možné odstranit používáním děložních kloboučků, které jsou ovšem u našich žen ve velmi nízké oblibě.

Vhodné je i použití kondomu

Ten však nezabrání tomu, aby penis vtlačil obsah pochvy do děložní dutiny. Občas se setkáváme s představou, že soulož při menstruaci vyhledávají pouze muži suroví, ne-li sadističtí. To by snad mohla být pravda jen u muže, kterého fetišisticky fascinuje krev. Při souloži s menstruující ženou však obvykle neuniká v tak velkém objemu, aby to mohlo mít zmíněný efekt.

Spíš půjde o to, že bezohledný a násilnický muž prostě nedbá odmítnutí ženy. Donutí ji k souloži, i když styk odmítá, poněvadž krvácí. Pohlavní akt je při menstruaci samozřejmě technicky proveditelný a pro některé ženy pozitivní nebo dokonce příjemný. Jen je potřeba respektovat ty, které to tak necítí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám