Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Jací muži potřebují prostitutky

Právo, Jaroslav Zvěřina

Prostituce je byznys orientovaný téměř výhradně na mužské klienty. O nějaké genderové vyrovnanosti, tedy vyrovnanosti mezi oběma pohlavími, nemůže být ani řeč. To platí i o homosexuálních erotických službách, tedy službách, které nabízejí spíš muži mužům než ženy ženám. Ženy mají obecně o tento druh neosobní erotiky malý zájem.

Foto: Profimedia.cz

Někteří zákazníci vyhledávají lehké dívky proto, že jim nabízejí nejrůznější sexuální praktiky, které jejich partnerky odmítají.

Článek

To, že určití muži po staletí chodili a chodí do nevěstinců, ovlivňují v podstatě dva biologické důvody. Tím prvním je vyšší sexuální aktivita většiny mužů, a tedy i větší potřeba uvolnit sexuální napětí. Tím druhým jsou pak nižší nároky, které tito muži uplatňují při výběru erotického partnera.

Pánové se obvykle mnohem snáz vzruší. Proto je dokážou uspokojit i pouhé náhražky nebo jen vyobrazení erotické partnerky. Pokud jde o schopnost hodně snížit laťku při výběru sexuálních partnerek, právě ona udržuje v chodu erotický byznys. Řadě mužů navíc vyhovuje i to, že prostitutku není třeba svádět a investovat do ní hodně úsilí, času nebo peněz. Dostane za své služby zaplaceno, a mužům tak nevznikají žádné jiné závazky. Ekonomické, sociální ani citové.

Je to pro ně rychlejší a méně komplikované. Specialisté z různých oborů, lékaři, sociologové, psychologové a další odborníci mají řadu informací o ženách, které poskytují erotické služby.

Také různí badatelé a zájmové organizace vědí vcelku přesně, kolik roků mívají a z jakých sociálních poměrů obvykle pocházejí. Poměrně dost toho také víme o hygienických rizicích prostituce. Naproti tomu máme velmi málo seriózních informací o zákaznících lehkých žen.

Hodně problematičtí bývají zakomplexovaní zákazníci. Vyhledávají placené erotické služby proto, že v běžném životě nedovedou navázat normální sexuální vztahy.

Prostituce se, jak známo, vyskytuje hlavně tam, kde je po ní poptávka. Tedy především v místech, kudy se pohybují velké počty osamocených a potřebných mužů. Odedávna proto vzkvétá v přístavech, velkých městech a na křižovatkách obchodních i dopravních cest.

Hlavní motiv zákazníků prostitutek

Hlavním motivem zákazníků prostitutek je podle všeho to, že za menší nebo větší peníz mohou snadno získat sex. Tohle může být nejčastější motiv, proč se vydávají do čtvrtí červených luceren, vyhlášených ulic nebo podniků, případně proč si služby objednají telefonicky.

Tyto pragmaticky uvažující muže najdeme ve všech věkových skupinách. Většinou dodržují pravidla chráněného nebo bezpečného sexu, a dokážou tak uchránit sebe i své blízké před pohlavně přenosnými nemocemi.

Hodně problematičtí bývají zakomplexovaní zákazníci. Vyhledávají placené erotické služby proto, že v běžném životě nedovedou navázat normální sexuální vztahy. A to jak krátkodobé, tak ani ty dlouhodobé. Nejednou nevěstky skrytě nenávidí. Třeba proto, že v nich vidí symbol přitažlivých a sexuálně vyzývavých žen, které si v běžném životě nikdy nedokázali získat. Vedle nich pociťují svou neschopnost naplnit dominantní mužskou roli, po které touží. Proto si zaplatí nevěstku a zkoušejí si užívat svou dominanci nad ní. Z této skupiny se pak někdy rekrutují nebezpeční sexuální agresoři a někdy i vrazi prostitutek.

Někteří zákazníci vyhledávají lehké dívky proto, že jim nabízejí nejrůznější sexuální praktiky, včetně těch, které s nimi jejich stálé partnerky provozovat nechtějí. Například orální sex, tedy uspokojení pomocí úst, nebo anální sex, tedy soulož do ženina konečníku. Ta je pro většinu žen nepříjemná a často i bolestivá, na rozdíl od toho, co se nám snaží namluvit pornofilmy.

Ne každá žena je také ochotná svému partnerovi tolerovat různé fetišistické zájmy. Třeba transvestitské: muž se vzrušuje tím, že si obléká ženské prádlo, případně šaty. Nebo sadomasochistické, při kterých si partner přeje, aby s ním žena zacházela velmi tvrdě, případně ho i ponižovala. U fetišistického sadisty je to naopak. Rád partnerku trestá nebo svazuje, samozřejmě spíš symbolicky, jinak by o sex s ním neměla zájem.

Na internetu najdete širokou nabídku nejrůznějších služeb, které se snaží uspokojit všechny možné zákazníky. Prostitutky a prostituti tam mají dokonce natočené videoklipy. Ale najdete na něm rovněž upoutávky a nabídky nočních podniků, speciálních sadomasochistických zařízení nebo swingerských klubů, kde lidé mohou praktikovat skupinový sex.

Zkušenost má až třetina mužů

Seriózní sexuologické průzkumy ukazují, že v běžné české populaci má nějakou zkušenost se sexem, který poskytují prostitutky, asi deset procent mužů. Toto číslo se během posledních dvaceti let ztrojnásobilo a podle všeho dál poroste. Musím však podotknout, že se u většiny zákazníků jedná o zkušenosti ojedinělé. Jen malá skupina sexuchtivých mužů navštěvuje pravidelně nevěstince, případně sólově působící prostitutky.

Výrazným problémem prostituce je samozřejmě hygienické riziko. Při vyšší promiskuitě se mu v podstatě nelze vyhnout. Je však nutné zdůraznit, že větší riziko než samotné lehké dívky představují jejich zákazníci. Právě ti totiž často prostitutky infikují nebo nákazu šíří dál v běžné populaci.

Problémem prostituce jsou samozřejmě i negativní jevy, které ji často doprovázejí. Závislost na drogách, vydírání a další kriminální činnost. Není vůbec snadné snažit se v tomto prostředí aspoň o nějakou prevenci a ochranu prostitutek. Proto musíme ocenit práci organizací, jako je třeba Rozkoš bez rizika. Snaží se s prostitutkami mluvit, nabízejí jim preventivní ochranu, léčbu, ale také možnosti, jak se osvobodit z pasti námezdního sexu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám