Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Co nám sdělují erotické sny

Právo, Jaroslav Zvěřina

Nedostatek spánku bývá jedním z hrobařů kvalitního sexu. Nespavost spolu s poklesem nálady výrazně snižují sexuální výkonnost mužů i žen. A často také chuť na sex. Lidské sny však mají jednu důležitou roli.

Foto: Profimedia.cz

Pro některé lidi je erotický sen jediným způsobem, jak prožít orgasmus.

Článek

Člověk je bytost sociální a z různých důvodů musí své sexuální pohnutky kontrolovat a často rovněž omezovat, nebo dokonce popírat. Sny pak mohou odrážet vzniklé sexuální problémy, konflikty a touhy. Vědomé i nevědomé. Slavný vídeňský psychiatr Sigmund Freud, rodák z moravského Příbora, příliš nepřeháněl, když ve svém učení zásadním způsobem vyzdvihoval jejich význam.

Někdy ukazují naše sexuální motivy zřetelněji než naše vědomí. Například častější sny s deviantními motivy mohou být jedním z prvních signálů pravého stavu věcí. Na vědomé úrovni je totiž postižený člověk dokáže vytěsnit.

Sexuální motivy se v nich objevují poměrně často, tak jak to odpovídá velké motivační síle erotiky. V naprosté většině případů mají obvyklý charakter. Odrážejí zážitky z našeho všedního života, z filmů a z četby. Ale také naše fantazie. Mívá je většina mužů a žen. Pokud jde o jejich četnost, bývají rozdíly mezi pohlavími zcela nevýrazné.

Orgasmus jen ve snu

Někdy se v nich objevují tabuizovaná, a pro mnohé jedince nepřijatelná témata. Patří mezi ně třeba nestandardní sexuální praktiky (orální či anální sex, skupinové aktivity apod.), stejně jako intimnosti s osobami, se kterými bychom na vědomé úrovni nikdy nic takového neriskovali.

Pro některé lidi je erotický sen jediným způsobem, jak prožít orgasmus. V bdělém stavu ho nedokážou dosáhnout. Tento jev bývá podstatně častější u žen než u mužů. Sexuologové, kteří se jim snaží pomoci, pak z jejich snů často vycházejí. Radí klientkám, jak s pomocí těchto představ dosáhnout pocitového vyvrcholení. Ať už při masturbaci, nebo při pohlavním styku s partnerem.

Ve snu se mohou objevit i motivy sexuálně deviantní. Třeba pedofilní (pohlavní styk s dětmi) nebo sadomasochistické (sex spojený s násilím). U citlivějších jedinců dokáže deviantní sen vzbudit pochybnosti o vlastním sexuálním zdraví.

Ojedinělý výskyt homosexuálních erotických motivů, ať už u muže, nebo u ženy, nebývá projevem jejich jiného sexuálního zaměření.

Mladé ženě se opakovaně zdálo o tom, jak ji znásilňuje ošklivý cizí muž. Navštívila proto sexuologa. Měla strach, že by mohla trpět sadomasochistickou úchylkou. V těchto snech totiž prožívala negativní, nicméně velmi silný orgasmus. Sexuolog s ní probral sexuální život i zážitky z mládí. Zjistil, že její sny jsou jakousi reminiscencí na traumatický zážitek z dospívání. Ženě se ho podařilo vyřešit díky tomu, že se k němu vrátili a ujasnili si, co je příčinou jejích pocitů a jak s nimi zacházet.

Zmíněné sny mohou být projevem sexuální deviace, stejně jako nemusí. Třeba ojedinělý výskyt homosexuálních erotických motivů, ať už u muže, nebo u ženy, nebývá projevem jejich jiného sexuálního zaměření. Teprve když se opakují a mají pestřejší motivy, lze uvažovat o tom, jestli se nejedná o signál jiné orientace.

U mužů dochází v noci zcela běžně k samovolnému ztopoření pohlavního údu, a u některých dokonce i k noční poluci, tedy k výronu semene ve spánku. „Vlhký erotický sen“ se může objevit rovněž u žen, byť se o něm mluví mnohem méně než u mužů a věnuje se mu podstatně menší pozornost. Také ranní ztopoření penisu, které vylepšuje potenci zejména starších pánů, patří k projevům spontánních nočních erekcí.

Záhadná sexsomnie 

Zajímavou poruchou spánkového cyklu je stav nazývaný sexsomnie. Jde o různé sexuální aktivity, které lidé provozují na přechodu mezi spánkem a bděním. Řada jich v tomto stavu zvládne i poměrně složité sexuální aktivity. Počínaje masturbací, sexuálním stykem konče.

Některé ženy dokáže manžel sexsomnik příjemně překvapit svou žádostivostí, jiné pořádně zaskočí. Soudní znalci se s tímto jevem občas setkávají v případech znásilnění, ke kterému došlo mezi partnery či manžely. Pachatel v nich obvykle svádí svůj čin právě na sexsomnii, která někdy může připomínat stav náměsíčnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám