Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Alkohol jako afrodiziakum, ale také důvod častých problémů

Právo, Jaroslav Zvěřina

Američtí vědci zjistili už v roce 1948, že mírné pití alkoholu významně snižuje riziko úmrtí na infarkt, a to až o 80 % v porovnání s abstinenty. Měli však strach uveřejnit závěry slavné Framinghamské studie, aby je puritánská část veřejnosti neobvinila z propagace alkoholismu, a tak její výsledky utajili.

Foto: Profimedia.cz

Opilost funguje spolehlivěji u žen než u mužů.

Článek

Příznivé účinky alkoholu na sbližování lidí, a do určité míry i na sex, lékaři nemusí utajovat ani propagovat. Prakticky každému jsou chronicky známé. Alkohol zbavuje člověka zábran, dodává mu odvahu a rozvazuje jazyk. Někteří lidé dokonce tvrdí, že bez mírného ovlivnění alkoholem nemá sex ten správný půvab a grády.

Jedna moje pacientka dokonce říká, že jí sex připadá takový suchý a nudný, pokud si před ním nedá nějakou tu decku vína. Také u většiny mužů platí, že jim i žena, která není nijak pohledná, připadá s každým půllitrem piva krásnější a přitažlivější.

Schopnosti alkoholu zvyšovat chuť na sex a snižovat zábrany využívají svůdci od nepaměti k tomu, aby získali dámy jinak obtížně dostupné. Opilost funguje spolehlivěji u žen než u mužů. Když totiž galantní partner svou vyhlédnutou krasavici opije trochu víc, než je slušné, bývá stále ještě použitelná pro intimní radovánky, byť jen pasivně. „Střízlivá bych to nikdy neudělala,“ říkají potom některé ze svedených a opuštěných žen. Alkohol jim pak slouží jako určité morální alibi.

Uhlídat si ideální dávku není snadné, protože se stoupajícím množstvím etanolu v krvi klesá schopnost dobrého odhadu.

Složitější to bývá v opačném případě. Když dáma začne opíjet vyhlédnutého partnera nebo se do toho pustí on sám. I tady to může mít zpočátku své výhody. Z plachého muže se pak snadno vyklubá výmluvný, okouzlující partner. Někdy získá i sebevědomí, kterým obvykle disponuje jedinec z kategorie buldozer dívčích srdcí. Pánové, které trápí předčasná ejakulace, zase zmírní nebo úplně eliminují svůj problém. Obvykle si však nesmějí dopřát alkoholu mnoho.

Uhlídat si ideální dávku není snadné, protože se stoupajícím množstvím etanolu v krvi klesá schopnost dobrého odhadu. Navíc správné množství je pro každého člověka jiné. To platí pro dámy i pro pány. Nejrůznější testy ukazují, že sexuálně opravdu účinné bývají hladiny kolem jednoho promile. A jako by to nebylo už dost složité, u mužů sice stoupá chuť na sex, ale od určité hranice naopak klesá schopnost ho realizovat.

Je zajímavé, že tvrdé drogy nijak moc nezvyšují sexuální touhu a chuť ji uskutečnit s konkrétním partnerem. Spíš naopak, své konzumenty od něj velmi často odvádějí k fantaziím, snění, případně k sugestivním halucinacím.

Pohlavní styk pod vlivem alkoholu má i svá rizika

Opilý člověk si většinou neláme moc hlavu s hygienou a někdy také s úrovní protějšku. Kondom používá spíš výjimečně, i když nesouloží se svým stálým nebo aspoň známým partnerem.

Snadno se pak může dostat do situace mladého muže, kterému na dermato-venerologickém oddělení diagnostikovali po sexuálně bouřlivém silvestru kapavku, syfilis a jako prémii rovněž trichomoniázu, sexuálně přenosnou nemoc způsobenou bičenkou poševní. Nejabsurdnější na tom bylo, že mladík vůbec nevěděl, s kým měl pohlavní styk nebo styky, které té noci absolvoval. Na nic si nepamatoval.

Při rozpustilých flámech se někdy příliš nehledí na antikoncepci. Zažil jsem případ dámy, která přišla do jiného stavu na večírku, kde alkohol tekl proudem. Během večera se vyspala hned s několika muži. Nebylo pro ni snadné najít otce svého dítěte, který jí bude platit výživné. Paternitní testy, které ho dokážou určit pomocí DNA, museli podstoupit všichni. Ke smůle té dámy jím byl až ten poslední. Spor trval několik roků a jistě nepředstavoval nic příjemného. Dotyčná žena musela kvůli ostudě změnit práci a odstěhovat se jinam.

Podobné katastrofické příběhy by nám však neměly kazit radost ze sexu pod vlivem menších a bezpečných dávek kvalitního alkoholu. Vždyť mnohý z nás by možná vůbec nebyl na světě, kdyby lidé sex provozovali jen z důvodů ryze střízlivých a racionálních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám