Hlavní obsah

Sexuální život po padesátce lidem prospívá, je škoda se ho vzdávat

Sex je zdraví prospěšný v každém věku. Jak ukázala nejnovější studie britské Cambridgeské univerzity, lidé, kteří si dopřávají pravidelný sex i ve vyšším věku, se cítí mnohem lépe než ti, kteří si intimní vztahy nedopřávají.

Foto: Profimedia.cz

Biologický věk je dnes úplně jiný než u předchozí generace.

Článek

V posledních desetiletích se sexualita radikálně změnila, a to jak u mužů, tak u žen. Dnes je téměř běžné, že i sedmdesátníci mají svůj sexuální život. Lidé tak nemusí mít strach, že po padesátce se jejich sexuální život výrazně změní.

„Biologický věk je dnes úplně jiný než u předchozí generace. I v sedmdesáti letech začíná být sexualita plně prožívána díky terapii a lékům, které ji umožňují udržovat bez ohledu na fyzické změny spojené s věkem," uvádí Stefano Salvatore z kliniky San Raffaele v italském Římě.

Podle nedávné studie z Austrálie má 50 procent žen v sedmdesáti letech dobrý sexuální život. Nejčastěji se setkávají s problémem suchosti pochvy a změnou tkání, které se stávají zranitelnějšími. To vede k některým problémům, především k inkontinenci. Dnes však je k dispozici léčba, která zajišťuje optimální výsledek.

U mužů neexistuje stav odpovídající menopauze. „Koncepce andropauzy (mužský přechod) je překonána, dnes se hovoří o částečné androgenetické nedostatečnosti, která je spojena s nízkou hladinou testosteronu,” zdůrazňuje profesor Vincenzo Mirone z Univerzity Federico II v Neapoli.

„Pokles tohoto hormonu může být spojen s nadváhou, malou fyzickou aktivitou, stresem a depresemi,” dodává. Aby muži vyřešili problém s erekcí, užívají takzvané pilulky lásky. „Velký problém tkví v tom, že tyto léky často kupují na internetu. Lépe je obrátit se na lékaře specialistu, který provede některé testy a pak rozhodne o terapii,” říká Mirone.

„Je důležité, aby se muži po padesátce obrátili s jakýmkoli sexuálním problémem na urologa. Stejně tak je důležité, aby nekupovali léky na internetu. Pokud jde o praktické rady, největším nepřítelem erekce je kouření, protože nikotin uzavírá cévy vedoucí do pohlavního údu.

Pro zdravý sexuální život je tedy třeba nekouřit nebo s kouřením přestat. Kromě toho je žádoucí věnovat se pravidelně fyzické aktivitě. Nesmíme zapomínat ani na to, že v některých případech jsou problémy s erekcí příznakem nastupující vážnější kardiovaskulární choroby, vysokého krevního tlaku či cukrovky. Problém s erekcí se nesmí nikdy podceňovat, je třeba jej prodiskutovat s lékařem,” uzavírá Mirone.

Reklama

Související témata:

Související články

S čím muži nejčastěji chodí k sexuologovi

Intimní potíže trápí mnoho lidí. Většina z nich se s nimi ale lékaři bojí svěřit. Podle sexuologů k obavám není důvod, navíc včasná diagnóza pomůže problém...

Výběr článků

Načítám