Hlavní obsah

Sexuální výchova ovlivňuje jen chlapce

– NEW YORK
Novinky, Korzo/P

Na střední škole pomáhá sexuální výchova více chlapcům než dívkám. Zatímco většinu chlapců dobře zaměřená osvěta odradí od předčasného pohlavního styku, na dívky nemá v tomto ohledu téměř žádný vliv.

Foto: BK Klasic

pozvánka na zápas

Článek

Dívky patrně začínají s pohlavním stykem brzy, protože mívají starší partnery, kteří je k sexu přemluví či donutí. Přestože jsou tedy ve školách přesvědčovány k sexuální zdrženlivosti, jejich partneři si styk nakonec vynutí.

Z výzkumu vyplynulo, že s pohlavním stykem začalo v patnácti letech jen devatenáct procent chlapců, pokud byli včas sexuálně vzděláváni. Naopak pokud nejsou k pohlavní osvětě vedeni, začne se sexem v tomto věku až dvacet sedm procent hochů.  

Dívky na rady ve škole nehledí

U dívek však velký rozdíl mezi poučenými a nepoučenými není. Zatímco v patnácti letech zakusí první pohlavní styk dvacet procent dívek, jež absolvovaly sexuální výchovu, bez sexuální osvěty začínají v tomto věku s milováním dvacet dvě procenta dívek.

Hlasujte v anketě pod článkem:
V kolika letech jste začali pohlavně žít?

Je to patrně proto, že dívky mají v patnácti letech v průměru o dva roky starší chlapce, kteří jsou na počátku aktivního sexuálního života. A ti pak mladší partnerky k sexu donutí, přestože jsou ve školách naváděny ke zdrženlivosti.

"I když dívky zdrženlivé nejsou ani v případě, že prodělají sexuální výchovu, přesto je i pro ně důležitá. Učí je přistupovat ke chráněnému sexu, používat různé druhy antikoncepce, dozvídají se o HIV a AIDS. A to je velice pozitivní. To vše se naučí dívky i chlapci. Jen nabádání ke zdrženlivosti má větší ohlas u hochů než u dívek," uvedla doktorka Karin Coyleová z výzkumného týmu.

Anketa

V kolika letech jste začali pohlavně žít?
V 15 letech či dříve
15,5 %
V 16 letech
12,5 %
V 17 letech
15,6 %
V 18 letech
17,8 %
Později
38,6 %
Celkem hlasovalo 3131 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální kurs zbaví panice ostychu

"Prostitutky své tělo neprodávají," vysvětlovala nám jedna aktivistka na prvním kongresu Mezinárodního výboru za práva prostitutek. "Ženy zákazníkovi pouze...

Výběr článků

Načítám