Hlavní obsah

Sexuální tabu 21. století

Právo, Tereza Lindauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex je v 21. století věcí, o které se obecně denně mluví v médiích i na sociálních sítích. Přesto vás možná překvapí, že některé známé věci týkající se sexuálního života, včetně nejrůznějších praktik, jsou i tak pro mnohé jedince stále tabu.

Foto: Profimedia.cz

Pro mnohé jedince je například anální sex absolutní tabu.

Článek

Jak ukázal nejnovější výzkum německých psychologů a sexuologů z univerzity v Brémách, přestože se o spoustě věcí dnes otevřeně píše, mnoho lidí si je nepřebírá za své, ba naopak se nad nimi pohoršují. Co tedy v sexu 21. století lidem stále ještě vadí?

Vztah bez sexu

Zní to sice zvláštně, ale velkým tabu dneška stále je, že velké procento párů žije ve vztazích, ale bez sexu. A je jedno, zda je to z důvodu, že jeden z partnerů je homosexuál, či sex mezi partnery po letech vyhasl. Vztah bez sexu tak málokdo veřejně přizná.

„Je to paradox, mnoho dnešních párů žije úspěšné životy, mají rodiny, navenek působí tak, že jim okolí skoro závidí, ale pod povrchem partnerská stránka nikdy nefungovala. Mnoho párů tak evidentně investovalo spoustu energie do vnější stránky vztahu - sexuální linka, která je pro vztah také velmi důležitá, byla zapomenuta,” upozorňuje pro The Guardian psycholog Michael Freiberg.

Sex s mladíčkem

Ačkoli vztah staršího muže a mladičké ženy není v dnešní době nic neobvyklého, pokud je tomu naopak, ve společnosti to stále budí až nemístné rozpaky.

„Vztah starý muž a mladá žena je historicky osvědčená kombinace. Už po staletí byli mladším dívkám vybíráni starší muži, kteří byli dobře zabezpečení, dívka získala prestiž a zázemí a muž zdravou partnerku, která mu dala dědice. Ale obrácený koncept společnost nechápe a netoleruje. Asi jen málokdo by vám otevřeně řekl, že mu vadí, když si starší žena najde mladíčka, ale v reálném životě se takový pár setkává s odsouzením na každém kroku,“ popisuje Freiberg.

I muži mají své dny

Je to zajímavé, ale v sexuální výkonosti a výdrži mají muži stále pověst nadsamců, zatímco ženy jsou ty, které se sexu vyhýbají s výmluvou na bolest hlavy. Podle německého výzkumu je praxe ale trochu jiná.

„Jedním ze sexuálních tabu je obyčejné připuštění si faktu, že správný muž nemusí být vždy při chuti. O tom se prostě nemluví. Žena se vymlouvá na bolest hlavy, ale muž může vždy… Ve skutečnosti víc a víc mužů má problém se svou sexualitou. Přehnané pracovní nasazení a aktivní život, ke kterému jsou burcováni, je nutí k tomu, že se na bolest hlavy a únavu vymlouvají častěji než jejich partnerky,“ říká výzkum Brémské univerzity.

Anální sex

Je to zajímavé, všichni o něm vědí, často se o něm mluví, ale málokdo se přizná k tomu, že už ho vyzkoušel…

„Anální sex je pro mnoho lidí něco nečistého. Na jednu stranu je to lákavá sexuální praktika, na tu druhou je obecně brán jako praktika homosexuálních mužů a jen málokdo se přizná, že ho skutečně vyzkoušel,“ popisuje Freiberg.

Sex seniorů

Chtěli bychom je vidět v rolích dobrotivých babiček a dědečků, a možná proto se snažíme předstírat, že sex seniorů vlastně neexistuje… Přitom se doba mění, starší páry cestují, objevují svět, „na stará kolena“ studují a pracují.

„Je to zajímavé, na jednu stranu popíráme stárnutí a chtěli bychom být věčně mladí, na druhou stranu starším lidem upíráme radost ze sexu, protože je to divné,” dodává psycholog.

Anketa

Co je pro vás z pohledu dnešní sexuality stále tabu?
Masturbace
4,6 %
Orální sex
2,7 %
Anální sex
8,4 %
BDSM
14 %
Sex s mladíčkem
2,4 %
Sex s o 20 let a více mladší ženou
2,4 %
Homosexuální sex
25,4 %
Seniorský sex
7,1 %
Asexualita
4,3 %
Většina z výše jmenovaných
2,6 %
Nic z výše uvedeného
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5413 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pohlavní nemoc jako následek letního románku

Nezávazný sex a flirt k létu a dovoleným prostě patří, bohužel také časté následky těchto aktivit - pohlavně přenosné choroby. Známe jich asi 25 druhů a žádnou...

Výběr článků

Načítám