Hlavní obsah

Sexuální štvanci, asketové a labužníci

Právo, Radim Uzel

Nedávno běžela v televizi repríza filmu režisérky Věry Chytilové Faunovo velmi uspokojování pozdní odpoledne. Samozřejmě se nejednalo o starořímského boha plodnosti, ale o novodobého proutníka a sexuálního štvance. Mistrně ho ztvárnil Leoš Suchařípa. Řadu diváků nad filmem určitě napadlo, jestli sex může být i drogou.

Článek

Hrdina filmu se totiž neustále seznamuje s půvabnými dívkami, které zve do svého staromládeneckého bytu k intimním radovánkám. Jeho okolí ho za sexuální avantýry obdivuje. Mnozí mu dokonce závidí. Brzy se však ukáže, jak prázdný život vede.

Kromě sexu už nemá nic jiného. V zaměstnání není schopný odvést žádnou solidní práci. A nechápe, že mezi lidmi mohou být i jiné vztahy než ryze sexuální. Celá jeho existence je vlastně bezcílná, pořád se točí v kruhu. Tak trochu připomíná prázdný život drogově závislého jedince.

Sex a droga mají ještě jednu společnou vlastnost. Jejich pravidelná konzumace vnáší do duše klid a pocit spokojenosti. Užívání drogy je však ve svých konečných důsledcích zhoubné. Zatímco pravidelné sexuálních potřeb je faktorem spíš stabilizujícím. Český psychoanalytik docent Šimek popsal případ slavného chirurga, vzorného otce a manžela. Ten během noční služby v nemocnici míval pravidelně na pokoji dámskou návštěvu. V jeho případě se nejednalo o Faunovo velmi pozdní odpoledne jinak prázdného života. Dotyčný má i jiné koníčky. Navíc je vyhledávaným odborníkem a špičkovým operatérem. Sex používá jen jako uklidňující prostředek.

Mnoho mužů a žen nevydrží bez sexu ani den

Jak ale rozlišit, co je pouze mimořádně silná pudová potřeba a co už závislost? Není to jednoduché. Každý člověk prožívá totiž sex různě intenzivně. Zdá se, že nejjednodušší to mají frigidní jedinci. K sexu svolí jen kvůli partnerovi. Nejsou svými pudy vláčeni po různých dobrodružstvích. Nic jim nechybí a na stará kolena se navíc mohou stát mravokárci. Na druhé straně však existuje dost mužů a žen, kteří bez milostného života nevydrží ani den. Pohlavní abstinence jim přináší mnoho psychických i tělesných obtíží. Bohužel nelze v sexu stanovit pravidlo platné pro všechny.

Je to podobné jako s jídlem. Labužník se vrhá do nových a nových gurmánských zážitků. Těžko si proto porozumí s člověkem, který jí pouze kvůli tomu, aby neumřel hlady, a je mu celkem jedno, co má na talíři.

Teď už jde jenom o to, aby se obě skupiny lidí jakž takž pochopily. Aby ten, který žádnému jídlu nepřijde na chuť, neodsuzoval labužníka a frigidní jedinec aby toleroval milostné avantýry sexuálního přeborníka. Pokud si tito lidé přesto neporozumí, tak by si aspoň neměli škodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Když souloží v práci, ať se zamykají

Než jsem začal přednášet pro zaměstnance jedné významné instituce, zavolal si mě stranou její ředitel. "Řekněte jim prosím, aby se v kanceláři laskavě...

Pederastie neznamená svádění dětí

Otázky sexuální normy nevzrušují jen moralisty a zákonodárce, ale čas od času se nad nimi zamyslí i řadový občan. Snaží se své chování porovnávat s obecně...

Lákavé praktiky Orientu

Nedávno jsem dostal za úkol napsat krátké texty k sexuálním obrázkům našeho předního karikaturisty Jiřího Wintra-Neprakty. Vznikla z toho knížka, jakýsi atlas...

Výběr článků

Načítám