Hlavní obsah

Sexshopy na venkově v USA bojují o své místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Ve většině amerických velkoměst vykazují zákony sexshopy do nejhorších okrajových čtvrtí, ale prodejci lechtivého zboží se zdaleka nevzdávají. Nyní míří do venkovského vnitrozemí, kde jsou nařízení mnohem volnější nebo neexistují vůbec a "obchod pro dospělé" je možno otevřít téměř kdekoliv.

Foto: Naďa Murmaková

Vladimír Mišík

Článek

Nedaleko maloměsta v americkém vnitrozemí tak vznikl nový sexshop. Místní venkovské obyvatelstvo, které o vykřičených prodejnách a domech dosud slyšelo jen z časopisů, není na podobné podniky zvyklé a rozhodně nehodlá novou módu trpět.

Klientů ubývá

"Dožírá nás to k šílenství," tvrdí vysloužilý seržant Phil Cosby z kansaského Abilene a ukazuje k obrovskému billboardu s nápisem "Lví doupě", který se tyčí nad dálnicí. Název je dost výmluvný a určitě se nejedná o obchod s potravinami či textilem.

Cosby vede údernou skupinu, která se snaží znepříjemňovat sexshopu život, když už nemá žádnou právní možnost ho zakázat. A tak Cosbyho dobrovolníci postávají s obrovskými dalekohledy nedaleko zařízení, pozorují cvrkot kolem a pilně si zapisují poznávací značky parkujících automobilů, v nichž sedí potenciální klienti podniku. Abilenští svůj hněv přitom nesoustředí tolik na majitele obchodu jako spíše na zákazníky a podle posledních zpráv místního tisku se zdá, že taktika přináší úspěch a počet zákazníků klesá.

Asi stovka dobrovolníků prochází kolem sexshopu dnem i nocí a nosí varovné plakáty s nápisem: "Rozmyslete si to, nebo vás nahlásíme." Taktika je tedy jasná. Řidiči nákladních vozů, kteří tvoří hlavní klientelu obchodu, riskují, že se poznávací značka jejich vozu dostane do sešitu některé z hlídek a hláška skončí u zaměstnavatele na stole.

Místo obuvi nabízejí sex

V maloměstě Abilene o 6 500 obyvatelích nikdo netušil, že se bývalá zájezdní restaurace pro řidiče nákladních automobilů proměnila v celodenní prodejnu pornografických časopisů, kazet, nafukovacích pan a sexuálních pomůcek, dokud majitel nevztyčil dvacetimetrový billboard s neklamným názvem. A tak obyvatelům městečka došlo, že za humny na dálnici mají potenciální problém, který musí odstranit v zárodku.

"Přišli v noci. Mysleli jsem si, že tam budují obuvnictví," vzteká se šéf oddělení územního rozvoje Abilene Karen McMillan. Stejně jako v mnoha dalších maloměstech plány územního rozvoje stanovují jen rámcově, kde budou obytné, průmyslové, obchodní a zemědělské oblasti, ale na "vykřičené" oblasti nepamatují. Na rozdíl od poučených velkoměst, která sexshopy dávno z center a lidnatých čtvrtí vyhostila a navíc stanovila, ve kterých hodinách smějí svoji činnost provozovat.

Rozhněvaní usedlíci také vyžadují nařízení o otevírací době a zákazu prodeje v neděli a studují, zda nelze obchod zrušit na základě zákona zakazujícího obscénnosti na veřejnosti. Aby se vyhnulo budoucím sexshopům, okresní zastupitelstvo odhlasovalo jednomyslně nařízení o ústním slyšení všech žadatelů o otevření nového obchodu či podniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám