Hlavní obsah

Schizofrenici snadno zaměňují vůně

– MELBOURNE
Novinky, Korzo/Plus

Australští vědci možná ulehčí práci psychiatrům. Objevili totiž novou a velice jednoduchou metodu, která usnadní diagnostikovat schizofrenii již v jejím raném stadiu.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Lékař Warrick Brewer z melbournské kliniky tvrdí, že obyčejná pomerančová a tabáková vůně odhalí pacienty postižené rozdvojením osobnosti.

Schizofreniky odhalí vůně

Schizofrenici údajně vnímají vůně odlišným způsobem než zdraví lidé, přičemž ke změnám ve vyhodnocování pachů dochází již v počátcích psychického postižení.

V mozkových strukturách schizofreniků dochází k zásadním změnám, jež se zcela vymykají běžným zvyklostem. Pacienti například vůni pomeranče snadno zamění za zápach připálené pizzy a tabákový kouř považují za mentolovou esenci, která se přidává do žvýkaček a bonbónů.

Brewerova metoda slaví úspěch

Brewerovu studii, kterou zveřejnil časopis American Journal of Psychiatry, přijali za svou psychiatři v mnoha zemích.

Pochvalně se o ní zmínil i londýnský profesor Philips McGuire, který zkonstatoval, že jde o postup, který se na rozdíl od jiných obejde bez vysokých finančních nároků. "Výsledky jsou velmi slibné. Vypadá to šíleně, ale dává to smysl. Část mozku, která odpovídá za zpracovávání čichových vjemů, je spojená s tou částí mozku, která má co do činění se schizofrenií. Jiné metody identifikace jsou velmi nákladné," soudí profesor Philip McGuire z londýnského Psychiatrického institutu.

Navíc může tato metoda účinně přispět k brzkému odhalení počátků choroby, která se i dnes mnohdy vymyká z rukou lékařů a svými projevy děsí pacientovy nejbližší. Nemluvě o tom, že před jejím definitivním rozvinutím jí budou moci lékaři snáze čelit a včas zahájit odpovídající léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Mánii provází nadbytečná energie

Na podzim a v zimě přivádějí pacienty do ordinací lékařů hlavně deprese. Mohou však být projevem tzv. bipolární poruchy, která postihuje přibližně dvě procenta...

Výběr článků

Načítám