Hlavní obsah

Rozvodoví právníci využívají Facebook jako prokazatelný zdroj důkazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Lidé se všeobecně rádi chlubí. O to víc dnes k tomu využívají sociálních sítí jako je například Facebook. Podle odborníků by si ale měli dát velký pozor, co zde uveřejňují. Aby to jednoho krásného dne nebylo použito proti nim samotným. Facebook totiž nyní patří mezi nejoblíbenější zdroje, jež využívají jako důkazní materiál rozvodoví právníci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Lidé toho na Facebooku dost vybrebtají.

Článek

Podle Americké asociace rozvodových právníků (AAML) se 81 procent jejích členů ve svých případech setkalo s důkazy získanými pomocí sítí Facebook, MySpace, Twitter nebo YouTube. Mezi aplikacemi, které nejčastěji mohou virtuální realitu internetu změnit na hmatatelnou skutečnost rozvodového dramatu, jednoznačně vede síť Facebook.

"Naleznete tam informace, které byste na základě klasického vyšetřování nikdy nezískali," říká rozvodová právnička Leslie Matthewsová.

"Lidé toho na Facebooku dost vybrebtají. Neuvědomují si, že to, co říkají na internetu, není vždy v souladu s tím, co říkají v soudní síni. A nedochází jim, že se na to může přijít."

Průkazné důkazy

Podle prezidentky AAML Lindy Vikenové jsou důkazy získané na Facebooku vesměs brány jako průkazné. Stránky sociální sítě se dají jen těžko zfalšovat.

"Po většině zákazníků požadujeme, aby nám ukázali své facebookové profily, a varujeme je, aby na nich nezveřejňovali nic, co nechtějí, aby se soudce dozvěděl," uvedla Vikenová.

Snímky, na kterých je záletný manžel přistižen s milenkou na dovolené u moře, nejsou sice podle právníků tak časté, existuje ale spousta nepřímých důkazů, které mohou ledacos napovědět. Například pro muže, který zapíral problémy s agresivním chováním, nebylo snadné vysvětlit svůj status: "Jestli nemáš koule mi to říct do obličeje, tak ti nakopu zadek a budeš poslouchat".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám