Hlavní obsah

Rizika si kuřáci nepřipouštějí

Novinky, MAFS

Vždy je zajímavé zjistit, co si lidé myslí o svém návyku, který je nad veškerou pochybnost nebezpečný a dokonce potenciálně smrtelný. Výzkum, který provedli vědci z Roswell Park Cancer Institute v USA naznačuje, že názory kuřáků nejsou příliš v souladu s realitou.

Foto: Vratislav Konečný

Největší socha v galerii, 10metrový Praděd

Článek

Téměř všichni z více než 1000 dotázaných kuřáků ve věku 18 až 89 let věděli, že kouření s sebou nese různá rizika. Devadesát čtyři procent z nich se cítilo dostatečně informováno o nebezpečích, která s sebou tento návyk nese. Současně se ale 60 procent z nich domnívalo, že se kouření budou schopni vzdát dříve, než se projeví poškození zdraví. Téměř třetina dotázaných si také myslela, že kouřit méně než 5 cigaret denně je skoro stejné, jako nekouřit vůbec, což vůbec není pravda. Více než polovina dotázaných se zase mylně domnívala, že nikotin způsobuje rakovinu. Nikotin je ale původcem závislosti na cigaretách, rakovinu způsobují jiné, toxické látky, které se v cigaretách vyskytují.

Asi 27 procent dotázaných uvádělo, že nejsou rakovinou plic ohroženi více než kterýkoli z jejich vrstevníků, což také není pravda. Navíc kuřáci přeceňovali svou šanci na přežití rakoviny plic, pokud by je už postihla. Na rozdíl od faktu, že pouze 10 až 15 lidí ze 100 po zjištění rakoviny plic žije déle než 5 let, se dotazovaní domnívali, že tento podíl je asi 50 procent. Řada kuřáků také nesprávně tvrdila, že cigarety jsou méně nebezpečné, pokud mají filtr (60 %), když je v nich snížený obsah dehtu (58 %) nebo když jsou z tabáku odstraněny různé přídatné látky (50 %). Respondenti většinou nevěděli o tom, že z filtru se při kouření uvolňují vlákna, která poté kuřák inhaluje. To je důvod, proč je třeba dospělé kuřáky stále znovu upozorňovat, že každá jednotlivá cigareta škodí.

Mnoho dotázaných také přesně neví, jak vlastně fungují pomůcky k odvykání kouření. Na otázku, zda nikotinová substituce vyvolává pocity fyzické nevolnosti, pokud si člověk zapálí (podobně jako při léčení závislosti na alkoholu), odpovědělo 42 procent dotázaných, že ano a 27 procent nevědělo. Asi pětina respondentů říkala, že náhražka úplně odstraňuje touhu po cigaretě, což pochopitelně není pravda. Pouze 42 procent vědělo, že nikotinové náplasti způsobují nižší riziko vzniku srdečního infarktu než cigarety. Na druhé straně některé výzkumné práce naznačují, že se nikotinové náplasti mohou podílet na vzniku rakoviny. Proto je momentálně lepší volit jiné formy substituční léčby.

Reklama

Výběr článků

Načítám