Hlavní obsah

Rakovina úst jako důsledek nechráněného milování

Promiskuita neohrožuje jedince jen z pohledu pohlavně přenosných chorob, velkým rizikem jsou dnes i karcinogenní kmeny viru HPV, jež se přenášejí i během orálního sexu a vyvolávají nádorové bujení v oblasti úst a krku. Stejně jako tomu bylo u herce Michaela Douglase.

Foto: Profimedia.cz

I nechráněný orální sex může být z pohledu nemocí velmi nebezpečný.

Článek

Podle britských vědců je právě nechráněný orální sex a nákaza HPV dnes nejčastějším spouštěčem tohoto nádorového onemocnění.

Kouření, žvýkání tabáku a excesivní konzumace alkoholu byly v minulosti hlavními příčinami vzniku rakoviny úst. Dnes je za hlavní příčinu považován právě nechráněný orální sex, při němž se člověk nakazí karcinogenním kmenem lidského papilomaviru – HPV.

Rakovina úst se může objevit na jazyku, rtech, vnitřní straně tváří, dásních i v ústí krku. Při včasné diagnóze dojde k vyléčení u devadesáti procent pacientů, bohužel mnoho lidí prvotní příznaky stále podceňuje a léčba je tak mnohem složitější.

HPV přitom může vyvolávat také nádory děložního čípku a konečníku – po nákaze vaginální, respektive anální souloží. Vlivem nárůstu promiskuity v západní populaci se tato infekce nekontrolovatelně šíří.

Nechráněným orálním sexem se lze také nakazit kapavkou. Počet případů infekce je v posledních patnácti letech opět na velkém vzestupu. Kvůli promiskuitě a nepoužívání ochrany.

Reklama

Související články

Počet HIV pozitivních lidí v ČR stoupá

Před šesti lety bylo v České republice o 1000 HIV pozitivních osob méně než dnes. V současné době je na našem území zhruba 2567 HIV pozitivních osob, z toho...

Výběr článků

Načítám