Hlavní obsah

Radim Uzel: Ženské pohlaví je opovrhované stejně jako Popelka

Právo, Radim Uzel

Hlavní příčinou ženských sexuologických obtíží je prý špatný vztah ženy k vlastnímu genitálu. Dozvěděli jsme se to na celosvětovém gynekologickém kongresu v Santiagu de Chile. Mnoho žen své zevní pohlavní ústrojí doslova nenávidí.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho žen své zevní pohlavní ústrojí doslova nenávidí.

Článek

Podle kolegyně, která nám na toto téma přednášela, by si ho naopak měly každodenně prohlížet v zrcátku a nazývat ho lichotivými jmény. A jeho krášlení věnovat nemenší pozornost než svému obličeji.

Německá psychoterapeutka Ada Borkenhagenová (44) upustila při svých sezeních od klasických Freudových postupů. Už v pohovce nerozebírá se svými klientkami jejich sny a nezkoumá jejich oidipovské komplexy. Paní profesorka se zabývá především vztahem ženy k jejímu vlastnímu tělu. Není divu, když z tohoto výzkumu vychází ženský pohlavní orgán jako opomíjená Popelka.

Zatímco ostatní kritéria ženské krásy jsou víceméně stabilní, na vzhled genitálu se módní názory často rozcházejí. Požadavky na krásu obličeje jsou univerzální. Za krásnou považujeme úzkou tvář s bronzovou pletí a vysokými lícními kostmi, s plnými rty a s výrazným obočím.

Často jsou žádané také dětské proporce obličeje: velké kulaté oči, vypouklé čelo, malá brada a menší nos. Tyto tělesné atributy, tak známé u panenky na hraní, budí totiž zdání důvěřivosti a dětské bezbrannosti.

V módě je i piercing

Některé tělesné zásahy prováděné za účelem krášlení podléhají módě. Mohou sloužit jako známka příslušnosti k určité skupině obyvatelstva nebo schválně demonstrují určité odlišnosti. Mnoho lidí si dnes zdobí kůži barevným tetováním a podstupuje bolestivý piercing.

Nechávají si zavádět kroužky do rtů, nosu a jazyka, ale dokonce i do stydkých pysků nebo klitorisu. Anebo si schválně způsobí spáleniny zanechávající na těle jizvu třeba ve tvaru srdce.

Patří sem i rozšířená touha po tělesné štíhlosti, která často hraničí s jakousi vychrtlostí a v některých případech může vést až ke zhoubné anorexii. Největší módní změna probíhá v posledních letech v oblasti odstraňování tělesného ochlupení. U žen to začalo po druhé světové válce podpažím, pak se přidaly dolní končetiny a v současné době depilace doběhla až k intimním partiím genitálu.

V Německu si nejméně dvě třetiny obyvatel ve věku do třiceti let pravidelně odstraňují genitální ochlupení. Řada žen podstupuje každý měsíc bolestivou depilaci pomocí cukrové pasty. Muži si prý holí přirození proto, aby jejich penis vypadal opticky větší.

Foto: Profimedia.cz

S ochlupením nebo bez?

V otázce holého nebo chlupatého přirození se často rozchází mínění starší a mladší generace. Pro mladé je holá vulva znakem estetického požitku a hygieny. Starší zase říkají, že je tato móda dobrá leda pro pedofily, protože připomíná přirození dětské.

S vyholením dámského genitálu se však objevuje jedna komplikace. Ženy přestávají být spokojeny se vzhledem svých stydkých pysků. Dřív se drobné rozdíly skryly v houštině chlupů a většina žen neměla tušení, jak mezi nohama vypadá. Dnes patří kosmetická operace malých stydkých pysků mezi nejčastěji vyžadované zákroky.

Tady je pak na místě zdravotní výchova. Měla by ženy přesvědčit, že každé přirození nemusí být podle jednoho vzoru. Například mezi africkými Hotentoty, kmenem z jihozápadní Afriky, je v módě vytahovat malé stydké pysky. Někdy až do půle stehen.

Anketa

Jste pro holení intimních míst?
Ano, ale jen u žen
18,4 %
Ano, a to jak u mužů, tak žen
63,3 %
Ano, pokud to bude přání partnera
5 %
Ne, nelíbí se mi to
6,7 %
Ne, je to proti přírodě
6,6 %
Celkem hlasovalo 18286 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám