Hlavní obsah

Radim Uzel: Tajemství ženských afrodiziak

Právo, Radim Uzel

Nedávno se mne na jedné besedě posluchači ptali na „ženskou viagru“. V novinách se totiž objevil článek o jakémsi novém prostředku, který dokáže z každé ledové královny udělat během pouhých 24 hodin dračici. Takový zázrak nám jednou rozdávali na mezinárodní sexuologické konferenci. Jedná se o gel, který obsahuje mužský pohlavní hormon testosteron. Žena si ho namaže na kůži předloktí a hormon se tam vstřebává do těla.

Foto: Profimedia.cz

Jahody jako smyslnné afrodiziakum.

Článek

Výrobce tvrdí, že se testosteron dostane přes kůži do krevního oběhu. Zvýší prý počet souloží v průměru z původních 2,1 na 7,1 za měsíc. To znamená, že zlepšuje chuť na sex o 238 %.

Tyto zprávy musíme brát s rezervou. S pohlavní touhou žen to není tak jednoduché. Hormony působí na chuť k pohlavnímu styku jenom zanedbatelným účinkem. Ženské libido podléhá víc vlivům psychosociálním. V pubertě jsme snili o zázračné tabletě, kterou bychom tajně podali svým spolužačkám, aby byly povolnější a sexuálně vstřícné. Taková však neexistuje dodnes.

Ve starých učebnicích sexuologie se sice traduje poznatek, že na ženskou sexuální touhu působí příznivě mužský pohlavní hormon. Rozhodně však zde neplatí heslo: Čím více tím lépe. U některé ženy může větší množství mužského testosteronu způsobit známky virilizace. To znamená, že vás místo sexuální dračice snadno překvapí mírně agresivní osoba s ochlupeným podbřiškem a náznakem knírku pod nosem. Také může mít hlubší hlas a větší klitoris. Testosteron ale vůbec nemusí změnit její chuť na sex.

Také srovnání různých léků nebo potravinových doplňků s viagrou kulhá na obě nohy. V optimálním případě zlepší pouze funkci pohlavních orgánů, což je u muže erekce a u ženy zvlhčení. V žádném případě od nich nemůžeme očekávat zlepšení pohlavní touhy. Nejsou to afrodiziaka v pravém slova smyslu toho slova.

Smysl pro humor, romantická atmosféra a vnímavé, ohleduplné chování partnera, to je pro většinu žen to nejúčinnější afrodisiakum.

Nejlepším afrodiziakem psychika 

Existují tedy nějaké spolehlivé prostředky ke zvýšení chuti k sexu? V dlouhé historii medicínského snažení bylo už popsáno nejméně 300 látek působících jako afrodiziaka. Šlo o prostředky původu rostlinného, živočišného, nebo dokonce nerostného. U žádného z nich však lékaři nezaznamenali posílení sexuální touhy.

Jeden známý mi nedávno líčil fantastický účinek jakéhosi zázračného parfému, který si za drahé peníze opatřil v sexshopu. Stačilo prý, aby si k němu žena čichla a sexuální úspěch byl zaručen. Ve skutečnosti ho způsobila změna jeho chování. Řekl si, že to by v tom byl čert, aby si za své peníze neužil. Stal se odvážnější a způsob jeho namlouvání slavil náhle úspěchy.

Skutečný účinek na zvýšení sexuální touhy můžeme testovat jen takzvaným dvojitým slepým pokusem. Při něm jedna skupina lidí užívá účinný preparát, druhá neúčinnou látku. Někdo při tom neví, jak je to v jeho případě. Jen lékaři. V některých případech se může objevit takzvaný placebový efekt, tedy účinky u neúčinné látky. Vyvolává je vliv psychiky.

Ze známých přípravků prošly úspěšně dvojitým slepým pokusem jen preparáty s aminokyselinou l-argininem. Na hormony se tedy v tomto případě nedá příliš spoléhat. Ženská sexuální touha podléhá daleko víc romantické atmosféře, partnerově smyslu pro humor, jeho fantazii a vnímavému, ohleduplnému chování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám