Hlavní obsah

Radim Uzel: Radost ze života u žen stále klesá

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antikoncepční pilulka pomohla odstranit obavy žen z nechtěného otěhotnění. Na první pohled by se zdálo, že tím přispěla k jejich pocitu osvobození a životního štěstí. Chyba lávky! Všechny vyspělé země uvádějí trend právě opačný. Ženská radost ze života prý v posledních čtyřiceti letech nápadně klesá. Ukazují to průzkumy.

Foto: Profimedia.cz

Kam se vytrácí radost ze života u žen?

Článek

Říkají rovněž, že je mezi nimi stále více těch studovaných. V počtu středoškolsky vzdělaných osob předběhly v ČR dokonce své mužské protějšky. Péče o domácnost se jim výrazně zmechanizovala. Stačí se podívat na všechny ty automatické pračky, mikrovlnky, ledničky a mrazáky se zásobami polotovarů, stejně jako další vymoženosti moderní doby.

Nespornou výhodou jsou také snadné rozvody. Díky nim ubylo o třetinu případů domácího násilí. Citelně poklesl i počet žen, které manžel zavraždí. Také ženská sebevražednost se prý značně snížila.

Přesto naprostá většina dotazníkových akcí, které dělají specialisté ve vyspělých zemích, zaznamenává u žen snižující se pocit životního štěstí. U mužů není tento pokles tolik patrný. Mnoho z nich se cítí dokonce šťastnějších než jejich protějšky. Čím to?

Antikoncepční tableta, a s ní spojená ženská emancipace, má svou odvrácenou stranu. Ženy se stále obtížněji uplatňují v konkurenci na sňatkovém trhu. Před příchodem antikoncepční tablety si musely vybírat partnera nesmírně ostražitě. Bylo jen málo vhodných protějšků, s kterými si mohly dovolit pohlavní styk, který mohl vést k neplánovanému těhotenství. Teď už jim tento problém nehrozí. Výběr vhodného partnera jim to však neusnadnilo.

Hormonální antikoncepce zbavila ženy strachu z nechtěného otěhotnění. Ale výběr partnera jim neusnadnila.

Navíc stejně jako muži investují hodně času a úsilí do svého vzdělání i kariéry. Kvůli nim odkládají mateřství do vyššího věku. Jenže u ekonomicky nezávislých partnerek mají muži mnohem menší motivaci uzavřít sňatek. Líbí se jim, když si mohou nezávazně užívat až do svých středních let a někteří dokonce celý život. Při seznamování se nemusejí tolik snažit. Stávají se lenivými. Také usnadnění rozvodu se stalo dvojsečnou zbraní. Při rozpadu manželství jsou na tom ženy téměř vždy hůř.

Američtí sociologové Wolfers a Stevensonová prokázali, že slabší pohlaví obtížněji snáší konkurenci. Soutěž o pozici v práci vyhovuje spíš mužské povaze, ostatně jako každý boj. U slabšího pohlaví vyvolává daleko častěji pocit úzkosti nebo další neurózy.

Schopné ženy mají nesporné nadání být dobrými manažerkami. Ale troufám si říci, že značná část z nich dosáhne pocitu spokojenosti snáz u plotny než v ředitelském křesle. A to je podle mě jeden z důvodů, proč bojovnice za ženskou emancipaci často sklízejí bouři tam, kde zasely vítr.

Existuje však i další vysvětlení ženské nespokojenosti. Dnes pro ně bývá daleko lehčí říkat pravdu o svých pocitech. Dříve byl úsměv u plotny skoro povinný. Dnes už žena nemá potřebu své štěstí demonstrovat. Možná že je ve skutečnosti šťastnější, ale remcat patří k dobrému tónu současnosti. Tím spíš, když jde o anonymní dotazníkový výzkum, ve kterém si nemusí brát žádné servítky.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Ženská řeč je nebezpečná zbraň

Když nastupuji do vlaku a nemám místenku, vybírám si spolucestující. V mládí jsem dával přednost hezkým slečnám, dnes dbám spíš na to, aby mě lidé nechali...

Výběr článků

Načítám