Hlavní obsah

Radim Uzel: Polibek jako vášeň, chyták i test

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkum erotogenních zón na lidském těle je náročnou disciplínou. Každý člověk je totiž absolutní individualitou. Kromě specifických genetických znaků a otisků prstů se lidé liší i různou sexuální dráždivostí. Každému se líbí něco jiného a neexistuje univerzální znalec všech sexuálních preferencí.

Foto: Profimedia.cz

Polibek patří k prastarým zvykům

Článek

Nejvíce dráždivé bývají ty oblasti těla, kde člověk bývá lechtivý. Vyšší smyslností je nadáno také bezprostřední okolí otvorů vedoucích do lidského těla. Stimulace těchto tělesných partií nám přináší kýžený sexuální prožitek.

Někteří milenci se láskyplně nelíbají a nedráždí si jen nejběžnější erotogenní zóny, ale i ústí nosní dírky nebo zevní zvukovod ucha. Také oční víčka mají určitý potenciál, který někdy problematizuje příliš masivní make-up. Klasickým erotickým kontaktem však zůstává kontakt ústních otvorů: polibek.

Patří ke zvykům prastarým, nerozšířil se však všude. Setkáváme se s ním výhradně u národů indogermánských a semitských. Třeba Eskymáci ho považují za odpudivý. Toto vzájemné a nesmyslné pojídání slin je dokonce pohoršuje. Vyjadřují si sympatie vzájemným třením nosů. Mongolům stačí dotyk tváří. A Malajci se očichávají.

Muži ve starověkém Římě nutili své manželky k polibkům, aby zjistili, zda jim nechodí tajně do sklepa na víno.

Chemická analýza tekutiny, kterou si líbající vzájemně vyměňují, zjistila bílkoviny, tuky a kuchyňskou sůl. Ze stopových prvků pak draslík, magnesium, hliník a síru. V případě nachlazení přibude ještě nějaký ten streptokok. Občas také viry. Někdy se někteří z nás nakazí i klasickou líbací infekcí: mononukleózou. Vzájemné ochutnávání slin přispívá rovněž k vytváření individuálních sympatií či antipatií. Někteří lidé jsou nám příjemnější než jiní. Obyčejně jde o člověka geneticky nejvíce vzdáleného. Ten, kdo nám nejlépe chutná, nám zpravidla nejlépe i voní.

Bůhví proč se vášnivým polibkům říká francouzák. Francie na ně nemá žádný patent. Studiem starých kronik však historici zjistili, že dřív se lidé líbali asi víc.

Staří Řekové nutili své manželky, aby před procházkou na veřejnosti jedly syrovou cibuli. Chtěli tak zabránit polibkům dotěrných ctitelů. Ve starém Římě zavazoval muže polibek, který dal mladému děvčeti, ke svatbě. V manželství často pozbyl erotických funkcí.

Podle římského filozofa a spisovatele Marca Tulliua Cicera nutili manželé své ženy k polibkům, aby zjistili, zda jim nechodí tajně do sklepa na víno.

A ještě jedna zajímavá statistika z nedávné doby. Devadesát procent dívek prý při líbání zavírá oči. Asi tři ze sta kontrolují situaci jedním pootevřeným okem. Zbývajících sedm procent nechává obě oči otevřené. Jak je tomu u mužů, statistiky neříkají. Ani důvod zavírání očí není zcela jasný. Buď jde o stydlivost, nebo o atavismus podobný pštrosímu schovávání hlavy do písku.

Erotický polibek se výrazně liší od polibku politického. Ten bývá jen náznakový a suchý. Kdysi se jim u nás říkalo brežněvovské. Podle Leonida Iljiče Brežněva, někdejšího sovětského vůdce, který jimi proslul. Napodobovala ho řada dalších politiků. Přistávací plocha ruzyňského letiště byla tehdy takovýchto líbacích aktivit plná.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Boj s ženskou nevěrou je pošetilost

Autoři většiny pojednání o nevěře zmiňují na prvním místě tu mužskou. Je častější, méně skrytá, a tudíž i nápadnější. Muži instinktivně touží po tom, aby se...

Výběr článků

Načítám