Hlavní obsah

Radim Uzel: Nespolehlivá vatikánská ruleta neboli metoda neplodných dnů

Právo, Radim Uzel

Není mnoho témat, o kterých toho nejrůznější autoři napsali tolik jako o sexu. Přesto řada lidí stále ještě neví, jak kolísá plodnost žen v průběhu menstruačního cyklu. Největší pravděpodobnost k otěhotnění nastává zhruba uprostřed menstruačního cyklu, kdy se z vaječníku uvolňuje vajíčko.

Foto: Profimedia.cz

Metoda neplodných dnů není žádnou antikoncepcí. Je jen zákazem pohlavního styku v období největší plodnosti.

Článek

Naopak křivka plodnosti klesá směrem k předcházející a následující menstruaci. Těsně před a po ní bývá téměř nulová. Musím však zdůraznit neblahé slovo: téměř. Ženy občas otěhotní i při menstruaci.

Tento fakt staví na hlavu metodu neplodných dnů, která vlastně není žádnou antikoncepcí. Je jen zákazem pohlavního styku v období největší plodnosti.

Mezi ostatními metodami regulace plodnosti má určité výsadní postavení. Jako jedinou ji totiž toleruje katolická církev.

Přirozená antikoncepce

Z neznámých důvodů nazývá tento zákaz přirozenou antikoncepcí. Některé odborné výzkumy mu přisuzují až 40% nespolehlivost. Mnozí věřící mluví o metodě jako o vatikánské ruletě.

V sedmdesátých letech propagoval sexuální abstinenci v období pravděpodobné ovulace australský lékař J. J. Billings. Společně s manželkou organizoval misijní propagační cesty po všech světadílech. Metodu obohatil o měření bazálních teplot sledování děložního hlenu. Kvůli těmto samovyšetřením její spolehlivost trochu zvýšil. Příznivých výsledků dosáhl hlavně díky ukázněným katolickým párům.

U mládeže to moc nefunguje. Její sexuální život se většinou neřídí neplodnými dny, ale spíše dny, kdy rodiče nejsou doma nebo kdy se v sousední vesnici koná diskotéka. Bývají to jiné dny, než jim složitě vypočítal pan doktor Billings.

V odborné literatuře se metoda neplodných dnů jmenuje Ogino-Knausova, podle svých vynálezců. Profesor K. Ogino pocházel z Japonska. Vzpomínám si na návštěvu japonských gynekologů v Praze v roce 1971. Tímto jménem se mi představil jeden z jejích účastníků. „O vás jsme se učili ve škole,“ řekl jsem mu. „Jste vynálezce periodické sexuální abstinence.“ Zdvořile se usmál: „To byl můj otec.“ A hned dodal: „Moje existence svědčí o tom, že příliš dobře nefungovala ani tatínkovi.“

Další způsoby, jak se vyhnout otěhotnění

Druhý autor, profesor Hermann Hubert Knaus, byl Rakušan a přednosta porodnické kliniky v Apolinářské ulici v Praze až do roku 1945. Nedávno jsem se dozvěděl, že se i jeho dcera narodila několik měsíců před svatbou.

Ponecháme tedy metodu neplodných dnů věřícím katolíkům, kteří považují každou jinou antikoncepci za hřích. Ostatní křesťanské církve tento postoj nesdílejí. Většina z nich povoluje hormonální antikoncepci i kondom.

Pokud někomu hormony nevoní, nebo je nemůže užívat kvůli kouření či vrozené poruše krevní srážlivosti, má k dispozici i další způsoby, jak se vyhnout otěhotnění. Například nehormonální prostředek obsahující účinnou látku benzalkonni chloridum (Pharmatex). Tyto globule, případně želé, se zavádějí před pohlavním stykem do pochvy. Spolehlivě znehybní spermie. Navíc jsou k dostání bez předpisu.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Bible, kniha plná hororů

Zásada, že muž smí mít jen jednu manželku, platí pro křesťany teprve od šestnáctého století. Usnesli se na ní svatí otcové, kteří se sešli na Tridentském...

Radim Uzel: Na velikosti opravdu nezáleží

Většina pánů považuje erekci penisu za neoddělitelný znak mužské síly. A to už od starověku. Umělci někdy zobrazovali hrdiny antických bájí se ztopořeným údem....

Radim Uzel: Oblé křivky budiž pochváleny

Doufám, že konečně ustoupí móda vychrtlých krasavic. Spousta moderních missek vypadá, jako kdyby je před několika dny osvobodili z koncentračního tábora. Když...

Výběr článků

Načítám