Hlavní obsah

Radim Uzel: Na cestách se můžete setkat s nejrůznějšími zvyky a mravy pro otrlé

Právo, Radim Uzel

Na cestách do zahraničí nepoznáváme jen krásy přírody, ale i jinou kulturu a způsob života. Někdy jde o skutečnou exotiku. Ale právě to většinu z nás láká, abychom trochu té exotické atmosféry nasáli. Některé zvyky a mravy jsou však jen pro otrlé.

Foto: Profimedia.cz

Kamenování nevěrné ženy podle muslimského práva šaría může být velmi drsnou podívanou.

Článek

Kamenování nevěrné ženy podle muslimského práva šaría není jistě lákavou podívanou. Mučení falešného svědka nevěry sedmdesáti ranami bičem je už představením vyloženě sadistickým. To si po návratu domů, panečku, cestovatel oddychne. A raduje se z toho, že útrpnému právu u nás už odzvonilo.

Varovné mrazení v zádech však musel pociťovat každý, kdo viděl nedávno v televizi záběry z moskevských ulic. Demonstrace homosexuálních občanů se změnila v nefalšovaný horor. Brutalita policistů, kteří nakládali účastníky průvodu do připravených antonů, stejně jako nenávistné komentáře přihlížejících Moskvanů si pranic nezadaly se zfanatizovaným muslimským davem.

To že je stále ještě Evropa?

Kontinent holedbající se lidskou svobodou a tolerancí? Čím se liší ruský prezident Vladimir Putin od svého íránského kolegy Mahmuda Ahmadínežáda, který nedávno na jakési mezinárodní konferenci prohlásil, že v Íránu žádní homosexuálové neexistují? Ale třeba má pravdu. Možná je už všechny ukamenovali.

V Moskvě k tomu nemají daleko. Vždyť i jeden ruský vysokoškolský profesor prohlásil před několika lety na vědecké konferenci, že u nich homosexualita není problém sexuologický, ale kriminální.

Stará Evropa může budit dojem, jako bychom zůstali ušetřeni různých excesů s omezováním lidských práv. Nezůstali. Jedním z hlavních důvodů, proč v Irsku odmítli Lisabonskou smlouvu, byla podle všeho obava Irů z toho, že země bude muset povolit umělé přerušení těhotenství. Tedy nikoliv obava ze zákazů, ale strach z povolení.

Tisíce žen z Irské republiky jezdí dál na potrat do Velké Británie. Nikomu zřejmě nevadí, že na těch zájezdech vydělávají specializované potratové cestovní kanceláře. Jde o nemravné zisky, které parazitují na lidském utrpení a kořistí ze svízelné životní situace postižených žen. A to i z pohledu křesťanů, tedy také katolíků. Tyto zisky nikomu nevadí. Potraty ano.

Jedním z hlavních důvodů, proč v Irsku odmítli Lisabonskou smlouvu, byla podle všeho obava Irů z toho, že země bude muset povolit umělé přerušení těhotenství.

Nedávno prý jakýsi chytrák v irském parlamentě prohlásil, že by se takovéto výlety měly zatrhnout. To bude asi jediné možné řešení. Zakažte těhotným cesty do Londýna! Nepouštějte homosexuály do Moskvy! Otevřené hranice jsou odvěkým přirozeným nepřítelem všech fundamentalistů. Náboženských i politických.

Nejnebezpečnější jsou fanatici

Jedna nizozemská organizace přišla se svérázným řešením. Pronajala loď a s tou odpluje do mezinárodních vod. V nich mohou lékaři provést umělé přerušení těhotenství bez právních a dalších problémů.

Hned se ovšem vyrojili fanatici. Důrazně protestují proti zakotvení takové lodi ve svých přístavech. To je ale v rozporu s mezinárodním námořním právem. Nezbývá asi nic jiného než začít organizovat ponorky a torpéda.

Připadá vám to jako nadsázka? Tak si vzpomeňte na drsné útoky na americké gynekology provádějící interrupce. Pravda, došlo k nim jen v některých státech USA. Ale i to dokazuje, že tmářství nejsou ušetřené ani ty průmyslově nejvyspělejší země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám