Hlavní obsah

Radim Uzel: Každý pátý muž vyhledává sex s prostitutkou

Právo, Radim Uzel

Proboha, co je to za lidi, kteří souloží s prostitutkami?! Dnes, v epoše smrtelného nebezpečí viru HIV a několika desítek dalších nebezpečných infekcí přináší prostituce řadu rizik. I přesto pohlavní styk s prostitutkou v současnosti přiznává každý pátý muž.

Článek

Lamentování nad lidmi, kteří využívají služeb prostitutek bývá častou reakcí na výsledky dotazníkového průzkumu. Podle něj stále více mužů připouští pohlavní styk s těmito ženami. Počátkem devadesátých let to bylo asi 9 % mužů. Do konce století vzrostl jejich počet na 14 %. A v současnosti je to 20 %, tedy každý pátý muž.

Jen díky nim se může celý kolotoč prostituce udržet v chodu. I tady platí: kde není poptávka, odumírá nabídka. Zdrojem největších rizik, která z prostituce plynou, tedy nejsou prostitutky samy, ale spíš jejich klienti.

Lehkými ženami se zabývá spousta výzkumů. Zkoumají jejich mládí, dospívání i příčiny, jež je přivedly k této profesi. Jejich zákazníkům věnuje odborná literatura jen minimální pozornost. Většinou všem výzkumům unikají.

Proč si muži platí podobné erotické služby?

Máme o tom jen útržkové a nedokonalé vědomosti. I když čeští muži odpovídají v anonymních dotazníkových akcích pravdomluvněji než jejich britští vrstevníci. Podle sexuologického průzkumu z roku 1994 přiznalo totiž styk s prostitutkou pouze 1,8 procenta britských mužů.

Autoři zahraničních studií si toho všimli a začali daleko víc vycházet z výpovědí prostitutek. Nizozemský sociolog Vanwesenbeeck pak rozlišuje na základě jejich svědectví tři hlavní typy klientů: byznysman, romantik a misogyn.

Prvý typ chápe styk s prostitutkou jako obchodní kontrakt nebo spíš smlouvu o dílo. Druhý se s ní pokouší navázat vztah. Není divu, že v této skupině převažují starší a osamělí muži.  Třetí typ, misogyn, se snaží demonstrovat svou nadřazenost nad prostitutkou. Bývá agresivní a víc odmítá používat při souloži kondom. Také častěji atakuje pouliční prostitutky. Zdají se mu povolnější a zranitelnější.

Sex s prostitutkou není tak komplikovaný

V Austrálii publikovali v roce 2000 studii o osobních charakteristikách klientů prostitutek. Autoři posuzovali 60 z nich. Zároveň srovnávali tento soubor se stejným počtem neklientů. A to tak, aby se obě skupiny nelišily věkem, rodinným stavem, partnerskými poměry a vzděláním.

Co vědci zjistili? Hlavním motivem klientů bývá skutečnost, že pohlavní styk s prostitutkou je pro ně méně komplikovaný než soulož s jinou ženou (82 % respondentů). Dalším důvodem byla vysoká potřeba sexu (79 %) a chuť vyzkoušet si jinou sexuální partnerku (76 %).

Většina klientů odmítla představu, že by v nevěstincích hledali nějaký citový vztah (59 %). Prostitutky je lákají proto, že nabízejí takový druh sexu, který jejich legitimní partnerky odmítají. Nejčastěji se jednalo o orální sex. Právě tomu dávají nizozemské i české prostitutky přednost před klasickým stykem. Připadá jim jednodušší a bezpečnější.

Anonymní průzkum vědců zdokumentoval i to, že 72 % klientů navštěvuje prostitutky jednou za měsíc nebo častěji. Kuriózní byl i rozptyl věku mužů, kteří přišli za prostitutkou poprvé: 15 až 73 let. Nejzajímavější mi připadalo na zjištění odborníků to, že se jim zákazníci prostitutek jevili ve srovnání s kontrolní skupinou běžných mužů jako samečci sexuálně méně úspěšní. Zdálo se mi to dost výmluvné.

Reklama

Související témata:

Související články

Život na psí knížku versus manželství

Faráři v kostele i nespočetné vládní programy jsou v tom zajedno. Zaklínají se manželstvím a rodinou jako jedinou institucí, která dokáže kultivovat intimní...

Největší záletnice jsou ženy po třicítce

Většina žen prý touží po monogamním vztahu, v němž by mohla v klidu a bezpečí vychovávat své potomky. Pokud ale mají ženy možnost a chuť podniknout riskantní...

Výběr článků

Načítám