Hlavní obsah

Proč si ženy vybírají muže, kteří se povahově podobají jejich otcům

Novinky, ema

Že si ženy často vybírají partnery, kteří povahově připomínají jejich otce, není ničím výjimečným. Proč se tomu tak děje, se rozhodla zjistit expertka na vztahy Judith Wrightová.

Foto: Profimedia.cz

Na to, jakého partnera si vybereme pro život, mohou mít vliv i prožitky z dětství.

Článek

Wrightová popisuje, že ženy hledají muže svých snů povahově podobného svému otci i v případech, že vztahy v rodině nebyly zcela ideální. Podle odbornice si ženy, které vyrostly bez otce, často podvědomě hledají starší partnery.

Expertka v rozhovoru pro Marie Claire, který přinesl Dailymail, řekla, že jsou ženy pro tuto věc „sexuálně naprogramovány“, a to už od útlého věku. To, co se naučí v dětství od svých rodičů, velmi intenzivně vnímají a následně používají v budoucnosti.

Touha po lepším vzoru

Případy, kdy mají ženy se svými biologickými otci špatné vztahy, a stejně si najdou partnera s podobnými povahovými rysy, vysvětluje odbornice tím, že mají ženy tendence najít si podobného druha proto, aby jej podvědomě „opravily a udělaly z něj pro sebe lepšího člověka“.

Doktorka Wrightová vzpomíná na jednu ze svých klientek, která se scházela pouze s bohatými muži a vnímala to jako rebelii vůči svému velmi chudému otci. Nakonec však vyšlo najevo, že všichni movití partneři byli stejně nevhodnými a nečestnými partnery, stejně jako klientčin otec. Množství peněz bylo v porovnání s povahovými rysy otce tedy naprosto irelevantní.

Profesorka psychologie na Colorado State University Jennifer Harmanová tyto případy potvrzuje. „Pokud lidé nemají dostatek sebeúcty vlivem rodičů, často se zavazují v partnerství s protějškem, který jejich pocit o sobě samém jen potvrzuje.“

Kopírujeme vzpomínky z dětství

Ženy, které vyrostly bez otce, partnery hledají v touze po stabilním, silném a odpovědném mužském vzoru ve svém životě. Proto tvoří dvojice zejména s o několik let staršími muži. Doktorka Wrightová dále upozorňuje, že mohou také toužit po někom, kdo bude připomínat jejich dědečka, což může odrážet někoho, kdo byl jejich jediným silným a přítomným mužským vzorem v dětství.

Podle mnoha studií mají největší šanci na spokojené a stabilní romantické vztahy s muži právě ty dámy, které vyrostly ve stabilní, milující rodině.

„U dívek, které vyrostou ve stabilním, bezpečném prostředí, kde byl samozřejmostí komunikativní vztah s otcem, je méně pravděpodobné, že otěhotní jako teenagerky a také méně pravděpodobné, že budou sexuálně aktivní v příliš mladém věku,“ potvrzuje profesorka psychologie Linda Nielsenová.

„To vede k tomu, že žena čeká na pravou příležitost, kdy se vdá a bude mít děti, do značné míry proto, že se zaměřuje na dosažení svých cílů ve vzdělání,“ dodává doktorka. Odbornice také říká, že u ženy s dobrými vztahy v rodině je méně pravděpodobné, že porodí dceru s psychickými problémy.

Vztahy s muži, kteří připomínají otce, nejsou vždy na škodu

Nielsenová zároveň uklidňuje ženy, které mají z randění s protějškem připomínajícím jejich otce špatný pocit. Náklonnost k otcovskému vzoru není vždy špatná věc. Nejdůležitější je, aby partner sdílel spíše otcovy lepší vlastnosti, než naopak a byl tak jeho „lepší“ verzí.

Doktorka Wrightová proto radí srovnat dobré a špatné vlastnosti partnera s otcem, což může upozornit na pozitivní a negativní vzory a pomůže nastolit ve vztahu rovnováhu. Také to může být vodítkem pro uvědomění toho, zda je vybraný partner vhodným kandidátem pro společný život, nebo ne.

„Je to jen o tom odtrhnout se od svých kořenů a na vztah s partnerem se dívat jako na samostatné vytvoření nové rodiny,“ uzavírá Wrightová.

Reklama

Výběr článků

Načítám