Hlavní obsah

Proč se spousta mužů tak ráda předvádí

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím muž nejvíce okouzlí ženu? Jaké prostředky často používá při svádění? Vyznavači romantické lásky většinou nelibě nesou skutečné výsledky výzkumů různých seznamovacích strategií. Novodobí Romeové cítí zklamání, když slyší, že nejvíce ceněnou mužskou vlastností není tělesná krása, silné svaly nebo romantické vlohy. Je jí schopnost dostat se ke zdrojům.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Čím muž nejvíce okouzlí ženu? Jaké prostředky často používá při svádění? Vyznavači romantické lásky většinou nelibě nesou skutečné výsledky výzkumů různých seznamovacích strategií. Novodobí Romeové cítí zklamání, když slyší, že nejvíce ceněnou mužskou vlastností není tělesná krása, silné svaly nebo romantické vlohy. Je jí schopnost dostat se ke zdrojům.

V pravěku to bylo nejlepší sousto z uloveného mamuta, dnes je to tučné bankovní konto. Lákání partnerky na tyto zdroje má ovšem také své strategické postupy. Finanční prostředky není třeba vydávat hned. V první fázi stačí stavět je na obdiv.

Příklady tohoto chování vidíme u mnoha jiných živočišných druhů. Třeba sameček kukačky kohoutí chytne myš a dělá na ni samici chutě. Mává před ní kořistí, štěbetá a vrtí ocasem. Teprve po kopulaci uvolní dar ze sevření a předá jí ho, aby ho sežrala.

Také naši blízcí příbuzní šimpanzi bonobo provozují nezakryté prostituční chování, když je samička ochotna kopulovat třeba za banán. Ale pozor! Ani tento banán nesmí být darován předem. To by s ním hned utekla. Po celou dobu pohlavního aktu drží samec banán v prackách. Předá ho teprve tehdy, když akt skončí.

Mávání myší nebo ukazování banánu je jen mužské předvádění

Své výdělečné schopnosti dokazuje muž rozhazováním peněz za různé nesmyslnosti, ježděním v drahých autech nebo placením velkými bankovkami, případně zlatou platební kartou. Účinné bývá i to, když více nebo méně obratně mluví o svém postupu v kariéře, dosažených úspěších a své důležitosti v práci.

Odlišné seznamovací taktiky používají muži, když usilují o krátkodobou známost, a jinak se chovají při navazování trvalého vztahu. Nošení drahého oblečení funguje v obou případech stejně dobře, zatímco okamžité chlubení se vlastní zámožností a vodění do drahých restaurací je účinné spíš pro nahodilou sexuální partnerku.

Trvalá známost se buduje spíše na perspektivě získat majetek. Zejména v Americe prý platí zdůrazňování úspěchů na univerzitě a líčení ambiciózních životních cílů. Jistě by stálo za výzkum, zda jsou v ČR dlouhodobé seznamovací strategie podobné.

Přístup ke zdrojům a jejich stavění na odiv určitě není nějaká novodobá mužská strategie. Už římský básník Ovidius napsal před více než dvěma tisíci lety: „Dívce se báseň zalíbí, ale raději to zkus s drahocenným darem. Často se pak zhlédne v jakémkoliv nevzdělaném hňupovi, pokud je bohatý.“

Ženy však potřebují ve vztahu více než jen peníze

Neznamená to, že všechny ženy zajímají jen peníze. Jak důležité jsou pro ně i emoce, vnímavost, hezký vztah nebo třeba fakt, že v muži vidí oporu, o tom ledacos napovídá například obliba románů pro ženy, případně ženských časopisů. Pokud však jejich partner nemá aspoň přijatelné schopnosti dostat se ke zdrojům, začne jejich obdiv k němu chladnout. A dřív nebo později bude tento handicap vážně narušovat i původně velmi romantický vztah většiny z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální inzeráty jsou stále otevřenější

Je to fantastický jev. Za celý život nepotkáme dva naprosto stejné jedince. Dokonce jednovaječná dvojčata mají nespočet odlišností, i když nemusí být na první...

Každá třetí žena má na prvním rande sex

Ženy holdující internetovým seznamkám se podle amerických odborníků chovají dost nezodpovědně. Každá třetí z nich se totiž po seznámení s novým mužem nechá...

Muži milují ženské lichotky

Muži sice loví v davu své favoritky podle vizáže, ale prvotní nadšení může být zmrazeno jen jedinou větou. Když totiž dotyčná kráska nevyjeví lovci dostatek...

Výběr článků

Načítám