Hlavní obsah

Proč se lidé nejčastěji rozvádějí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství je krásná instituce, která dokáže kultivovat intimní vztahy mezi partnery. Ne vždy ale láska hory přenáší a trvá navěky. Z krásného vztahu se může snadno vyklubat velké trápení, které nikomu neprospívá. Rozvod je pak mnohdy tím nejlepším řešením.

Foto: Profimedia.cz

Z krásného vztahu se může snadno vyklubat velké trápení.

Článek

Jako nejčastější důvody lidé u rozvodu uvádějí poruchy komunikace, nevěru, finanční neshody nebo vzájemné intimní odcizení. Podívejte se s námi na jednotlivé důvody podrobněji.

Poruchy komunikace

Komunikace v partnerství by se neměla točit jen kolem provozních záležitostí v domácnosti, kdo dovede děti do školky, kdo nakoupí, zajde se psem na veterinu či objedná opraváře na rozbitou myčku, cituje server yourtango. Cílem komunikace by mělo být vzbuzovat zájem o toho druhého, o to, co dělá, má rád či co ho trápí apod. Pokud se to partnerům nedaří, nemají spolu co sdílet a těžko hledají porozumění i v jiných záležitostech.

Nevěra

Buď se lidé rozvádějí kvůli tzv. fatálním vztahům, kdy mají pocit, že teprve nyní našli toho pravého, a pálí za sebou mosty. Nebo se jedná o rozvody jako následky provalené nevěry. Ne každý nevěrník chce dál pokračovat v původním vztahu a ne každý podváděný dokáže provalenou nevěru skousnout a vyrovnat se s ní.

Finanční neshody

Paradoxně se lidé po této stránce nejčastěji neshodnou v okamžicích, kdy se mají buď hodně špatně, anebo naopak velmi dobře. Často záleží, z jakého důvodu se dostanou do finanční tísně a jak situaci dokážou řešit. Nejčastěji se tak děje kvůli závislostem, ale i ztrátě zaměstnání apod. Představy o řešení situace se mohou diametrálně odlišovat a někdy je rozvod jediným smysluplným řešením.

Podobné je to ale i v situaci, kdy se partnerům finančně daří. Dost často se stává, že čím jsou bohatší, tím je to horší. Jeden z partnerů má pak často pocit, že mu ten druhý v jeho tempu nestačí, a začne se poohlížet jinde. Anebo se partneři natolik zaměří na zhodnocování peněz, že na sebe úplně přestanou mít čas.

Intimní odcizení

V období zamilovanosti obvykle člověk nevidí, neslyší a dost často se rozhodne pro vztah s někým, kdo se k němu jednoduše nehodí. Prozření pak málokdy dopadne dobře. Paradoxně ale za odcizením nestojí samotný sexuální podtext. Problémy po této stránce bývají dobře řešitelné, jde především o vzájemné porozumění a také pohled na konkrétní věc.

Dost často se například stává, že oba partneři to myslí dobře, oba touží po dokonalém vztahu, jen každý z nich má diametrálně odlišný pohled, jak by takový vztah měl vypadat a fungovat. Oba tedy mají dobrou vůli problém vyřešit. Ale ani jeden není ochoten ustoupit ze svých dokonalých představ.

Podobné je to i v okamžiku, kdy si jeden z partnerů vyhrazuje právo na naprostou volnost. Jsou to nejčastěji muži, kteří mají pocit, že jako živitelé rodiny mají nárok na volný čas, který tráví naprosto po svém (často sportem, s kamarády, v hospodě či jinak), a nechápou, že se na ně jejich ženy zlobí anebo vyžadují tentýž prostor pro svůj vlastní volný čas.

Osobnostní patologie

Před svatbou či krátce po ní bohužel málokdo pozná, že partner trpí nějakou osobnostní patologií. Pod tímto termínem se může skrývat například agrese, ze které pak může vzejít i domácí násilí. Lidé se rozvádějí také kvůli alkoholismu či jiným závislostem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak to vypadá u soudu při rozvodu manželství

Strach z rozvodového řízení mnohé manžele vede k tomu, že ve svazku zůstávají, i když si spolu nerozumí a mnozí spolu ani nežijí. Přitom o tom, jak to u soudu...

Když rodič neplatí výživné na dítě

Nehrazení výživného je dlouhodobým obecným problémem, se kterým se naše politická reprezentace ještě nedokázala vypořádat. I přes existenci trestného činu...

Výběr článků

Načítám