Hlavní obsah

Proč jsou drby pro náš život přínosné

Novinky, bok

Drby a pomluvy. Nemáme je rádi, a přesto se jim jen stěží vyhneme. Ať už patříte mezi jejich příznivce či zaryté odpůrce, tak vězte, že kromě jiného i k tomu se náš mozek vyvíjel, a to z praktických důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Ať chceme nebo ne, pomluvy vládnou našim životům. Tvoří až 80 procent naší běžné komunikace.

Článek

Pomluvy vládnou světem, a i přes velkou snahu se je asi nepodaří vymýtit. Podle různých výzkumů po světě bylo zjištěno, že tvoří až 80 procent naší konverzace. Pouhých pět procent představuje reálnější nebezpečí.

Patříte-li mezi jedince, pro které jsou diskuze a spekulace o láskách a problémech druhých denním chlebem, nemusíte se podle odborníků cítit nijak nepříjemně.

Ti totiž potvrdili, že přesně k takovému chování jsme byli zrozeni. Lidský mozek se k takovému jednání přirozeně vyvinul, a jak dokládají různá zjištění, čím "ostřejší" pomluvy jsou, tím lépe pro nás.

A proč jsou drby tolik výhodné pro naše dobro? Představují totiž rychlý způsob, jak odlišit přítele od nepřítele a pomáhají nás chránit před poškozením či nebezpečnými situacemi.

Přitahováni skandálem

Toto tvrzení uveřejnili američtí vědci poté, co studovali, jaký význam lidský mozek přikládá prvním dojmům ohledně jiných lidí.

Jejich pokusy byly založeny na fenoménu, který by se dal volně přeložit jako "soupeření očí či pohledů". Jde o to, že před každé oko je umístěn jiný tematický obrázek a mozek je hodnotí jeden po druhém. Čas, který náš mozek věnuje pohledu na každý z obrázků je pak většinou mimo lidskou kontrolu.

Při experimentu bylo 66 mužům a ženám ukázáno několik fotek lidí a poskytnuty základní informace o nich. Na první sadě byly klasické výjevy, jako člověk kráčející po ulici nebo člověk v místnosti za záclonou a jiné. Druhá sada fotografií vyjadřovala nějaký konkrétní pozitivní či negativní čin, kde někdo někomu pomáhá nebo naopak někomu nadává.

Poté jim byl k jednomu oku přiložen obrázek z jedné či druhé skupiny, ke druhému pak fotka zachycující obyčejný dům. Následně vědci porovnávali dobu, po kterou jedno či druhé oko pozorovalo ten který obrázek.

Po vyhodnocení došli k závěru, že se nejen automatický pohled, ale i mozek celkově zaměřovaly mnohem déle na obrázky, na kterých byl nějaký člověk zapleten do určitého skandálu. Nehledě na to, jaké informace byly o dané osobě respondentům sděleny.

Drby jsou neodolatelné

Byť to na první pohled nevypadá zrovna jako klad, preference, kdy si všímáme především špatných vlastností u lidí, nás mohou ochránit před případnými lháři a podvodníky tím, že na ně upoutáme mnohem větší pozornost a tím můžeme shromáždit více informací o jejich chování. Pomluvy a drby jsou jednoduše základním vláknem ve vzájemném lidském sociálním působení, uvedli odborníci z Harvardské univerzity.

"Umožňuje nám to žít ve velkých skupinách. Umíme tak lépe selektovat relevantní informace o charakteru a chování lidí," uvedli.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy mluví až třikrát více než muži

Všeobecné mínění, že ženy mluví více než muži, má konečně vědecké podklady. Podle výzkumů kalifornských akademiků skutečně hovoří ženy až třikrát častěji....

Lidé dávají přednost drbům před pravdou

Drb je pojem, který je považován za informaci o někom, kdo při něm není přítomný. Lidé jsou schopni uvěřit fámám, i když je skutečnost jiná. Šuškandě dává...

Výběr článků

Načítám