Hlavní obsah

Pro někoho posedlost milováním, pro jiné naprosto běžná sexuální touha

Novinky, das

Sexuální touha každého z nás může být velmi odlišná. Zatímco pro někoho je sex třikrát denně příliš, pro jiného to může být něco zcela normálního, stejně jako když někdo sleduje pravidelně filmy pro dospělé či rád experimentuje. Určit hranice co je a co už není normální, tak není vůbec jednoduché. Ačkoliv dnes již existuje diagnóza závislosti na sexu, velké procento sexuologů s tím nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální touha každého z nás může být velmi odlišná.

Článek

Stále vnímají závislost na sexu jako výmysl dnešní moderní doby a pak především subjektivního vnímání mnohých úzkostných manželek a manželů, případně vystrašených puritánů.

"Jako sexuolog a psychoterapeut s třicetiletou praxí nevidím žádnou hodnotu této diagnózy. Je opravdu nesmyslné určovat právě v sexu, co je zdravé a co už zavání chorobou. Závislost na sexu se tak může stát pro mnohé jedince noční můrou," vysvětluje na svém blogu doktor Marty Klein.

"Spory se vedou už při stanování diagnózy a vše pokračuje formou léčby. Některé metody vycházejí z maximální střízlivosti a tedy zákazu příležitostného sexu, zákazu pornografie i masturbace. Jiné se přímo zaměřují na zákaz netradičních aktivit jako je sadomasochismus, anální sex, ale i používání erotických pomůcek apod.," dodává sexuolog.

Abstinence nic neřeší, tvrdí sexuolog

Samozřejmě existují lidé, kteří mají neustále nutkavou touhu po milování a někteří doslova trpí bolestmi, pokud u nich okamžitě nedojde k sexuálnímu uspokojení, nicméně se jedná opravdu o výjimečné případy, které se ale musí řešit zcela jinak, než sexuální abstinencí.

"Málokdo si uvědomuje, že lidé rádoby závislí na sexu, ačkoliv ukončí speciální léčbu, jsou považováni stále za závislé, jelikož mají denně problémy čelit nástrahám. Sex z pohledu četnosti a smyslnosti není nebezpečný, je to naopak velká příležitost pro sebevyjádření a učinění sebe samého šťastným," ukončuje téma doktor Klein.

Anketa

Jak často byste potřebovali sex, abyste se cítili plně uspokojeni?
Více než třikrát denně
3,9 %
Minimálně dvakrát denně
7 %
Alespoň jednou denně
23,3 %
Alespoň pětkrát týdně
9,4 %
Alespoň třikrát týdně
32,7 %
Alespoň dvakrát týdně
9,1 %
Jednou týdně
4,3 %
Alespon třikrát do měsíce
1,6 %
Alespoň jednou měsíčně
1,7 %
Sex k životu nepotřebuji
7 %
Celkem hlasovalo 40325 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější mužská sexuální dysfunkce

Přestože si většina lidí myslí, že nejčastějším problémem mužů z pohledu sexuality je porucha erekce, statistiky ukazují zcela něco jiného. Muže mnohem častěji...

Výběr článků

Načítám